Geautomatiseerd hoogbouwvrieshuis bij Aviko
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Geautoma­tiseerd hoogbouw­vrieshuis bij Aviko

  • 10 juni 2019

Aardappelverwerkend bedrijf Aviko realiseert naast de fabriek in Steenderen een geautomatiseerd hoogbouwvrieshuis. Ze gaan daarbij voor BREEAM-NL ‘Outstanding’. In het voortraject is de tijd genomen om tot de beste engineering en efficiënte werkvoorbereiding te komen.

Tot nu toe werden de bij Aviko Steenderen geproduceerde diepvriesproducten afgevoerd naar - en opgeslagen op - verschillende locaties in Nederland. Om het aantal transportbewegingen te beperken en de efficiency te verbeteren, wordt er al jarenlang gewerkt aan een andere oplossing. Die wordt met het Nieuwe Vrieshuis Aviko werkelijkheid. Het gebouw telt straks elf lagen (zonder tussenvloeren) waarvan 6.600 vierkante meter vrieshuis en 1.600 vierkante meter koelhuis, een techniekruimte van 320 vierkante meter, 420 vierkante meter kantoren en 2.000 vierkante meter voor de expeditie.

In harmonie met de lucht

Architectenbureau Bessels stond voor de uitdaging om het massieve gebouw met zijn omgeving te laten harmoniëren, aldus de projectleiders Cordy Volkers en John Engelen. “Onder andere vanwege de hoogte en zichtlijnen wilden we het gebouw laten harmoniëren met de lucht. In studies en bij vergelijkbare gebouwen ontdekten we dat de lucht vaak niet helder blauw is. Over het algemeen is het een lichte grijswitte tint”, legt Cordy uit. “Daarom is een plint ontworpen in een zoom van groen met een grijswitte optopping. Praktisch en effectief.” Dat leverde wel een volgende uitdaging op. “Wit is de beste oplossing voor een vrieshuis”, vervolgt hij. “Elke kleur zorgt voor spanningen in het sandwichpaneel die kieren kunnen veroorzaken. Vormvastheid is van groot belang. Omdat we dankzij de silobouw met stellingen de overspanning van de panelen al goed kunnen oplossen, hebben we toch deze concessie gedaan.”

Lucht is geld

De staalconstructie is nauw verweven met wat de automatiseerder vraagt. “Men wil compact opslaan.” Lucht in het gebouw is geld. Hoe minder lucht, des te beter. Door de zuurstof in het koelhuis te reduceren, wordt het gebouw brandveiliger. Om het optimum uit de staalconstructie te halen, is gekozen voor een afwijkende vorm, met brede in plaats van smalle jukken. “Daardoor ontstaat een stabielere ondergrond. Een ander belangrijk punt was de keuze tussen kranen of shuttles. Aviko koos voor de laatste, omdat een kraan veel meer belasting vergt.” 

Innovatief

John geeft aan dat de bouw vooraf zorgvuldig is uitgedacht door VDR Bouwgroep. “De extra tijd die door het bouwteam in het engineeringstraject is gestoken, resulteert in een efficiënt en voorspoedig bouwproces. En er zijn voor dit project diverse innovatieve keuzes gemaakt.” Door voor de maximale BREEAM-NL-score te gaan, wordt een gebouw gerealiseerd dat substantieel duurzamer is dan een standaardgebouw. Denk hierbij aan een scala van ontwerpmaatregelen en materiaalkeuzes. Het vrieshuis wordt energiezuinig door hoogbouw (35 m2), automatisering en zuinige apparatuur. “Het gebruik van de restwarmte van de koeling uit het vrieshuis voorkomt dat extra energie nodig is voor de verwarming van de kantoren. Het vrieshuis wordt ’s nachts een paar graden extra gekoeld, waardoor overdag het systeem buiten werking kan worden gesteld en het netwerk er ook niet door wordt belast. Zonnepanelen wekken energie op en er worden waterbesparende maatregelen doorgevoerd bij alle toiletten, kranen en douches. Zowel warme als koude restwarmte zal worden benut voor kantoorklimatisering en overal is LED verlichting.” 

Eind 2019 is de bouw gereed en begint de inregeling van de systemen. Vanaf midden 2020 kan het vrieshuis worden gebruikt.

www.bessels.com

Bron: Stedenbouw

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019