Fruitstenen worden smakelijk voedsel
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fruitstenen worden smakelijk voedsel

  • 19 augustus 2022

Kern Tec GmbH heeft een reeks technologieën ontwikkeld die tot nu toe weggegooide fruitpitten kunnen omtoveren tot lekker eten. Alleen in Europa wordt jaarlijks meer dan een half miljoen ton aan pitten weggegooid. Dit betekent dat het zaad in die pitten, dat een waardevolle grondstof is voor menselijke voeding, ook verloren gaat.

Steenfruitzaden zijn gezonde krachtpatsers van waardevolle voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Het eiwitgehalte van een zaadje is 25 procent - ongeveer evenveel als een kalkoenborst. Fruitzaden worden beschouwd als de meest duurzame noten op de markt, omdat ze geen landbouwgrond nodig hebben om te produceren en 90 procent minder water dan bijvoorbeeld amandelen. Kern Tec gebruikt deze grondstoffen om producten zoals luxe oliën, nougatroom en zelfs melk, yoghurt en ijsalternatieven te produceren voor haar B2B-klanten. De schelpen die achterblijven nadat de korrels zijn gekraakt, worden ook gebruikt, bijvoorbeeld als grondstof voor to-go-bekers of als ingrediënt in cosmetische producten als alternatief voor microplastics. De perskoek van de oliewinning kan ook worden verwerkt - een nieuwe technologie die het blauwzuur scheidt gaat in 2023 van start.

BayWa AG wordt een strategische investeerder en partner van Kern Tec GmbH. "Kern Tec heeft een veelbelovende portfolio van duurzame fruitsteenoplossingen", zegt Kristal Golan, hoofd van New Protein Solutions en Senior Venture Manager bij BayWa. “Wij bij BayWa gaan ervan uit dat er een hoge mate van acceptatie is onder consumenten voor voedingsmiddelen gemaakt van fruitstenen. Ze smaken niet alleen goed, ze zijn ook gezond – zowel voor het individu als voor onze planeet.”

Tot op heden heeft Kern Tec meer dan 1.000 ton steenfruitpitten verwerkt in haar productielocatie in Herzogenburg, Neder-Oostenrijk, en de verkregen producten verkocht aan verwerkers in heel Europa. Sinds april 2022 kunnen consumenten de producten ook kopen onder het merk "Wunderkern".

Baywa.com

Bron: BayWa