Een werkgroep van zeven Europese landen heeft aangepaste criteria vastgesteld voor de invoering van Nutri-Score. De wijzigingen zijn bedoeld om de door Frankrijk voorgestelde index publieksvriendelijker te maken met 'dieetaanbevelingen' op het gebied van gezondheid. Ook wordt met de aangepaste criteria geprobeerd de 27 EU-landen meer op één lijn te krijgen.
Volgens het wetenschappelijk comité is de voorgestelde Nutri-Score 'effectief', maar zijn binnen voedselsoorten nog aanpassingen nodig. De afgelopen tijd hebben landen geprotesteerd tegen waarschuwingen tegen te veel gebruik van olijfolie. Ook is er nog onenigheid over de vraag of alle Franse en Bulgaarse kaassoorten daadwerkelijk nog 'kaas' zijn.
De komende maanden worden vijf productklassen aangepast. Net als oliën hebben etenswaren die 'minder rijk aan verzadigd vet' zijn, baat bij een betere classificatie. Vette vis wordt ook hoger gerangschikt, zodat consumenten vis beter kunnen identificeren als 'gezond voedsel'. Ten slotte zal de classificatie van zuivelproducten worden herzien met een betere differentiatie van gezoete en ongezoete producten.
Met de aanpassingen komt een Europese Nutri-Score meer in lijn met de Nederlandse Schijf van Vijf. Door het uitblijven van een Europees besluit zijn sommige commerciële partijen in sommige EU-landen al begonnen met de invoering van het logo, zoals supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en Plus. Ook steeds meer A-merken zetten het logo op hun product. In landen als Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland, Spanje en Zwitserland is de Nutri-Score al met succes ingevoerd.
Bron: Nieuwe oogst