Fruitscanner: De toekomst van fruitinspectie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fruitscanner: De toekomst van fruitinspectie

  • 30 oktober 2023

In een wereld waar technologie en landbouw steeds nauwer met elkaar verweven raken, is er een nieuwe doorbraak die de manier waarop we naar fruit kijken, kan veranderen. Recentelijk hebben onderzoekers van de Wageningen University & Research een apparaat ontwikkeld, genaamd het all-in-one Spectral Cabinet, dat met behulp van infraroodtechnologie de interne kwaliteit van fruit kan bepalen.

Werking en kenmerken

Stel je een apparaat voor ter grootte van een grote kast. Binnenin deze "kast" zijn twee infraroodcamera’s die fruit scannen op verschillende kwaliteitskenmerken zoals suikergehalte, droge stof en stevigheid. Het meest indrukwekkende aspect is dat deze beoordeling plaatsvindt zonder fysiek contact met het fruit, waardoor het onaangetast en onbeschadigd blijft.

Hoewel het gebruik van infrarood om fruit te meten niet volledig nieuw is - er zijn handscanners beschikbaar die een soortgelijke functie uitvoeren - biedt de Spectral Cabinet een meer grootschalige en efficiënte aanpak. Infrarood kan 5 tot 10 millimeter in de schil van een vrucht doordringen, waardoor een schat aan informatie wordt onthuld die eerder onzichtbaar was voor het blote oog.

Een demonstratie van dit systeem toonde de camera's die zich enkele seconden over een doos met appels bewogen. Bijna onmiddellijk daarna verscheen er een gedetailleerd overzicht op een computerscherm, waarin de staat van elk stuk fruit afzonderlijk werd weergegeven. Wat vooral opviel, was de variatie tussen de appels, wat de noodzaak benadrukt van een grondige en uitgebreide meting om nauwkeurige resultaten te garanderen.

Demonstratie en resultaten

De huidige versie van het Spectral Cabinet is nog maar een demonstratiemodel, maar de mogelijkheden voor de toekomst zijn grenzeloos. Als we bijvoorbeeld een robotarm aan het systeem koppelen, kunnen we appels of ander fruit automatisch selecteren op basis van specifieke criteria, zoals zoetheid. Dit kan leiden tot een revolutie in de manier waarop fruit wordt gesorteerd en geselecteerd, waardoor producenten en consumenten een consistentere kwaliteit krijgen.

Deze vooruitgang in de landbouwtechnologie benadrukt het belang van innovatie in de voedselproductiesector. Met apparaten zoals het Spectral Cabinet kunnen we niet alleen de kwaliteit van ons voedsel beter begrijpen, maar ook bijdragen aan efficiëntere en duurzamere productiemethoden.

bron: Resource - Wageningen University & Research

Bron: ©Wageningen Universiteit & Research