Frankrijk omarmt eiwittransitie met het AlinOVeg-project
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Frankrijk omarmt eiwittransitie met het AlinOVeg-project

  • 23 februari 2023

Zes bedrijven in Frankrijk hebben de lancering van een samenwerkingsproject aangekondigd: AlinOVeg "Innoveren in plantaardige voeding". Voor de komende vijf jaar zullen deze bedrijven samenwerken aan de uitdagingen van innovatie in plantaardige voeding om een sector van plantaardige bronnen (erwten- en favabonenproteïne) in Frankrijk te ontwikkelen en gezonde en duurzame alternatieven voor zuivelproducten aan te bieden. 

AlinOVeg, een ambitieus project "van het veld naar het bord"

Om haar doel te bereiken, vertrouwt AlinOVeg op een ontwikkeling die gedreven wordt door de verwachtingen van de consument. AlinOVeg zal producten aanbieden met optimale functionele, nutritionele en organoleptische kwaliteiten. Bovendien zal het project steunen op de ontwikkeling van duurzamere processen dankzij een grote rassenkeuze, nieuwe valorisatieprocessen en veerkrachtigere lokale sectoren. AlinOVeg zal zich ook rechtstreeks tot de landbouwers richten om beter aan hun behoeften te voldoen en hen in staat te stellen de waarde van erwten- en favabonengewassen te optimaliseren. 

Dit project wordt ondersteund door een budget van 11,4 miljoen euro, waarvan 8,3 miljoen euro wordt verstrekt door de Franse regering in het kader van de France 2030-acties en uitgevoerd door Bpifrance. In een context van versnelde voedseltransitie naar meer duurzame oplossingen en een groeiend verlangen naar voedselonafhankelijkheid via het gebruik van meer lokale toeleveringsketens, zal AlinOVeg een sleutelproject zijn, dat innovatie stimuleert en nieuwe markten genereert. 

AlinOVeg verenigt zes spelers uit de plantaardige waardeketen:

  • Roquette, de sponsor van het project, is een Frans familiebedrijf dat een pionier is in plantaardige eiwitten en een wereldleider in plantaardige ingrediënten voor de voedings- en gezondheidsmarkt.
  • Eurial is een in Frankrijk en Europa erkend bedrijf voor zijn vaardigheden in de productie van zuivelproducten en zijn expertise in de sector van de alternatieve melk.
  • INRAE (National Research Institute for Agriculture, Food, and Environment), de belangrijkste Franse onderzoeksorganisatie gespecialiseerd in deze gebieden.
  • Université Lumière Lyon 2, de Franse universiteit voor sociale wetenschappen die betrokken is bij dit project voor transitie van de voedingssector.
  • Agri Obtentions, een dochteronderneming van INRAE, een belangrijke speler in de ontwikkeling en distributie van pulsvariëteiten.
  • Greencell, KMO gespecialiseerd in microbiële biotechnologieën, met als missie het onderzoeken, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van actieve ingrediënten afgeleid van grondstoffen van microbiële oorsprong.

Dit vijfjarige project wordt gekenmerkt door belangrijke onderzoeks- en ontwikkelingsmijlpalen om technologische belemmeringen in de hele waardeketen weg te nemen. 

Bron: AlinOVeg