Frankrijk lanceert nieuw logo voor oorsprong ingrediënten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Frankrijk lanceert nieuw logo voor oorsprong ingredi­ënten

  • 25 juni 2024

Vanaf de zomer van 2024 krijgen Franse verpakkingen een nieuwe look met het Origin'Info-logo. Dit initiatief volgt op Nutri-Score en biedt consumenten meer transparantie over de herkomst van ingrediënten in voedingsmiddelen. Dit nieuwe logo is ontworpen om de herkomst van de drie belangrijkste ingrediënten van een product zichtbaar te maken, wat tegemoetkomt aan de wens van 80% van de Franse consumenten die de oorsprong van ingrediënten als cruciaal beschouwen.

Wat is Origin'Info?

Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de bewerkte voedingsmiddelen de herkomst van ingrediënten niet vermeldt. Origin'Info wil dit veranderen door een witte rechthoek op verpakkingen te tonen met de landen van herkomst van de drie hoofdingrediënten. Dit initiatief, hoewel niet verplicht, is officieel gelanceerd door de Franse overheid en wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Tot nu toe hebben 80 bedrijven aangegeven deel te nemen, waaronder bekende merken als Fleury Michon en Bonduelle. Tegen eind 2024 zouden meer dan 10.000 producten dit nieuwe label kunnen dragen.

Vrijwillige maar veelbelovende etikettering

Het Origin'Info-logo zal op experimentele basis worden toegepast en geëvalueerd in de eerste helft van 2025. Bedrijven kunnen ook een QR-code toevoegen voor flexibele herkomstinformatie, hoewel consumentenorganisaties hier sceptisch over zijn. Dit systeem kan vooral nuttig zijn voor consumenten die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen of lokale landbouw willen steunen. Het logo kan in drie formaten worden weergegeven: een eenvoudige vermelding van de hoofdingrediënten en hun herkomst, een versie die ook het land van verwerking vermeldt, en een cirkeldiagram dat de verhoudingen van de herkomstlanden toont.

Duidelijkheid over ingrediënten en landbouwgrondstoffen

Origin'Info maakt onderscheid tussen ingrediënten en landbouwgrondstoffen. Zo moet bij een Bolognese pastaschotel de herkomst van de tarwe, tomaten en rundvlees worden vermeld. De herkomstinformatie kan op verschillende manieren worden gepresenteerd: direct op de verpakking, via elektronische labels in winkels, door een QR-code of op online platforms van verkopers. Herkomstvermeldingen mogen in principe geen supranationale oorsprong zoals "Europese Unie" aangeven, tenzij het aantal herkomstlanden per grondstof vier of meer is.

Agroberichtenbuitenland.nl

Bron: Agroberichten Buitenland