De toekomst van de foodindustrie: Verduurzaming van stoom
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De toekomst van de foodindu­strie: Verduur­za­ming van stoom

  • 25 juni 2024

Stoom speelt een onmisbare rol in de voedingsindustrie, van het koken en steriliseren van producten tot het reinigen van apparatuur. Traditioneel wordt stoom opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas. Met het uitrollen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), worden bedrijven verplicht om te rapporteren over hun milieu-impact. Nog meer reden om verduurzaming, ook van stoomproductie, onder de loep te nemen.

Oude stoomsystemen 

Regelmatig gebruiken bedrijven verouderde stoomketels. Deze zijn niet alleen inefficiënt, maar produceren vaak ook overcapaciteit of worden gebruikt voor bedrijfsprocessen waar een andere vorm van verwarming geschikter voor is. Dit leidt tot onnodige energieverspilling en kosten. Soms kan herinrichting van processen al verschil maken. In andere gevallen is het vervangen van de oude stoomketel door een modern, flexibel model de beste oplossing.

Elektrificatie van stoomketels

Een belangrijke stap in de verduurzaming is de elektrificatie van stoomketels. Elektrische stoomketels zijn bijzonder efficiënt, met een rendement van 100% omdat er geen warmteverlies optreedt. Bij Scharff Techniek bieden we oplossingen tot 1500 kg/h stoom en adviseren we over hybride systemen. Deze systemen combineren elektrische en gasgestookte stoomketels, waardoor bedrijven flexibel kunnen schakelen tussen energiebronnen op basis van beschikbaarheid en kosten.

Ondanks de voordelen zijn er uitdagingen, zoals de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet in sommige gebieden. Het is daarom belangrijk om vooraf te onderzoeken hoeveel stroom de stroomleverancier kan leveren. 

Optimalisatie van productietijden

De overgang naar duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, vereist aanpassingen in de productietijden. Door productieprocessen af te stemmen op de beschikbaarheid van hernieuwbare energie, kunnen bedrijven hun stoom- en energieverbruik optimaliseren, en kosten besparen. 

Integratie van smart grids

Deze slimme netwerken optimaliseren energieopslag en -distributie, wat leidt tot een efficiënter energiegebruik en een stabieler energienetwerk. Onze innovatieve stoomketels kunnen modulerend worden aangestuurd door smart grid-systemen, waardoor ze automatisch op de meest efficiënte momenten stoom produceren.

Een toekomstbestendig bedrijf

Door te investeren in moderne stoomtechnologieën en flexibele energiemanagementsystemen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de strengere milieueisen, maar ook profiteren van een efficiënter en duurzamer bedrijfsmodel. Scharff Techniek staat klaar om u te ondersteunen in deze overgang. Neem contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek