Foodybag zorgt voor minder voedselverspilling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Foodybag zorgt voor minder voedselverspilling

  • 14 January 2020

Vanaf 13 januari kunnen restaurants met een speciaal #verspillingsvrij-logo achter hun raam of op hun menukaart duidelijk maken dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling. Wat niet opgegeten wordt, mag mee naar huis. Het logo, gelanceerd door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), maakt het vragen om een foodybag (doggybag) de normaalste gang van zaken.

Op de Horecava 2020 presenteerde Rabobank met minister Schouten en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling het resultaat dat 100 restaurants in 6 weken tijd 21% minder voedsel hebben verspild. Dit komt doordat restaurants kleinere porties of porties om te delen aanbieden. Dit initiatief is, samen met het #verspillingsvrij-logo en de foodybag, onderdeel van de grootschalige aanpak in de horecasector om voedselverspilling tegen te gaan. Volgens Rabobank levert dit in 2030 een potentiële kostenbesparing op van 291 miljoen euro (30,5 kilo) en een reductie van 60.500 ton CO2-uitstoot.

Volgens minister Schouten brengt de Food Waste Challenge restaurants in de voorhoede van de strijd tegen voedselverspilling. Minister Schouten: “Alles waarvan jij genoten hebt tijdens een avondje in een restaurant, maar wat je niet op kan, mag je natuurlijk gewoon meenemen. Met de foodybag hebben we thuis nog een geniet momentje van het lekkere eten. Zo zorgen we er allemaal voor dat we met respect omgaan met ons voedsel, de mensen die het geproduceerd hebben, de mensen die het hebben klaargemaakt en onze leefomgeving.”

Het kabinet gaat voor #Verspillingsvrij

Het tegengaan van voedselverspilling is een prioriteit van het kabinet. Hiervoor heeft het ministerie van LNV met kennisinstellingen en bedrijven de handen ineen geslagen. Vanuit de stichting Samen Tegen Voedselverspilling streeft LNV naar een halvering van de hoeveelheid verspild voedsel in 2030. Dit is ook één van de duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties waar Nederland zich aan heeft verbonden. Samen met de stichting en haar ruim zestig leden, gaat het ministerie van LNV de uitdaging aan.

Bron: © LNV