Foodbytes: Nieuwe normaal voor het voedselsysteem
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Foodbytes: Nieuwe normaal voor het voedselsysteem

  • 06 augustus 2020

Terwijl we de wereld voortdurend zien aanpassen aan een aanhoudende pandemie, is het duidelijk dat de uitbraak van COVID-19 heeft geleid tot een ingrijpende verandering in het wereldwijde voedselsysteem. Terwijl de vooruitzichten blijven schommelen, zullen veel aspecten van de industrie op de lange termijn veranderen.

Het FoodBytes! Q1 2020 Trendrapport onderzocht innovaties op het gebied van voeding en landbouw als reactie op COVID-19, gedreven door de toegenomen vraag naar verse producten, houdbare producten en ingrediënten met een toegevoegde waarde voor de gezondheid. Gedurende de hele pandemie hebben consumenten bewuster gewinkeld en hebben ze lokale producten gekocht en digitale e-commerce omarmd. Het Q2 Trendrapport gaat dieper in op vier startup innovatiegebieden waarvan het FoodBytes! team verwacht dat ze blijvende veranderingen teweeg zullen brengen, en biedt een data-gedreven momentopname van de pandemiebestendige innovaties waarvan ze denken dat ze blijven bestaan.

Het inkorten van de schakel: Farm-to-Consumer Channels in opkomst

We zagen kritiek op de wereldwijd opererende toeleveringsketens met de vraag naar kortere, meer lokaal opererende alternatieven. Een categorie die veel aandacht heeft gekregen is Farm-to-Consumer eGrocery. Veel investeerders zullen in het licht van COVID-19 de markt met nieuwe kracht betreden, omdat de consument de producten direct bij de bron wil kopen. Deze categorie krijgt meer aandacht naarmate de vraag van de consument naar transparantie van de toeleveringsketen toeneemt.

Minder voedselverlies op de agenda

Vóór de uitbraak van COVID-19 bedroeg de voedselverspilling ongeveer 33 procent van de wereldwijde voedselproductie en -consumptie. Een uitgebreide pandemie zal de voedselverspilling verder doen toenemen, door een gebrek aan vraag naar foodservice en de logistieke uitdagingen bij het verplaatsen van voedsel naar de detailhandel. Bedrijven over de hele wereld doen hun best om voedselverspilling als gevolg van een pandemie te elimineren. Startende bedrijven die waardevolle oplossingen bieden om het voedselverlies te beperken, zijn goed gepositioneerd om de pandemische storm te doorstaan.

Automatisering en digitalisering op de boerderij

Omdat de focus op arbeidsefficiëntie blijft bestaan, verwacht Foodbytes! een grotere adoptie van landbouwtechnische innovaties zoals precisielandbouw, robotica en binnenhuislandbouw. De toenemende bezorgdheid over voedselveiligheid en hygiëne heeft geleid tot meer aandacht voor automatisering in de gehele landbouwproductie. De arbeidstekorten die door de veiligheidsproblemen van COVID-19 zijn verergerd, hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën die de aanwezigheid van werknemers in het hele productieproces tot een minimum beperken en tegelijkertijd bedrijven helpen om de kosten te verlagen.

De voortdurende toename van plantaardig vlees

De pandemie heeft de trend naar het kopen van diervrije producten en plantaardige alternatieven versneld. De groeiende bezorgdheid van de consument over de duurzaamheid van de dierlijke consumptie, in combinatie met de verstoring van de vleesketen, heeft ertoe geleid dat de vraag naar plantaardig voedsel is toegenomen. Volgens gegevens van Nielsen is de totale verkoop van plantaardige producten wereldwijd sinds maart met 90 tot 240 procent gestegen, afhankelijk van de categorie.

"De COVID-19 pandemie heeft duidelijk gemaakt dat de spelers in ons voedselsysteem moeten worden voorbereid op voortdurende verandering en transformatie.  De Rabobank speelt nu een veel grotere rol in het helpen van bedrijven om de innovatiegeest en -capaciteiten die essentieel zijn voor een veerkrachtige voedselvoorziening en voor zakelijk succes op de lange termijn, over te nemen", aldus Anne Greven, hoofd F&A Innovation bij de Rabobank.

foodbytesworld.com

Bron: Foodbytes