Vleestaks terug op het menu
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Vleestaks terug op het menu

  • 05 augustus 2020

Sinds 2016 eten we meer vlees, aldus onderzoeks- en adviesbureau CE Delft. Ondanks de informatie over de negatieve effecten van vleesconsumptie op verschillende gebieden.

Volgens CE Delft is voor de consument de prijs nog altijd de doorslaggevende factor bij het kopen van voedsel. Ook al blijkt diezelfde consument open te staan voor eerlijke voedselprijzen, volgens diverse onderzoeken. In een onderzoek van LTO gaf 62 procent van de respondenten aan meer te willen betalen voor een stukje vlees als dit ten goede zou komen aan de boeren en het milieu.

CE Delft heeft alle maatschappelijke kosten van de vleesconsumptie in kaart gebracht en stelde hieruit een echte vleesprijs vast: kippenvlees zou 26 procent duurder moeten zijn dan in de supermarkt, rundvlees 40 procent en varkensvlees zelfs 53 procent. 

De True Animal Protein Price (TAPP) Coalitie heeft een plan voor de invoering van een eerlijke vleesprijs in Nederland. De opbrengsten gaan via een fonds naar hogere inkomens voor boeren, compensatie van lage inkomensgroepen en verlaging van de prijs van aardappelen, vleesvervangers, groente en fruit. Dit voorjaar verzamelde de coalitie 50.017 handtekeningen voor zijn eerlijke vleesprijsplannen. In juni overhandigde TAPP de handtekeningen aan Minister Schouten. Schouten verwacht dat de vleestaks niet eerder komt dan vóór de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

duurzaambedrijfsleven.nl

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven