Food100 2024: 100 Nederlandse Voedselveranderaars voor een Duurzame Toekomst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Food100 2024: 100 Nederlandse Voedselver­an­deraars voor duurzame toekomst

  • 02 september 2024

Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars. Deze lijst bevat impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen. Van boer tot bord, de honderd gamechangers bieden oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen, variërend van landbouw en innovatie tot advies en communicatie.

Innovatie, eiwittransitie en voedselomgeving

De lijst bestaat uit 50 jonge talenten onder de 35 jaar en 50 ervaren impactmakers boven de 35 jaar. Dit jaar ligt de nadruk op het terugdringen van voedselverspilling en de eiwittransitie, met hybride oplossingen die dierlijke en plantaardige eiwitten combineren. Daarnaast werken velen aan het verbeteren van de voedselomgeving door duurzamer of gezonder voedselaanbod in zorginstellingen en langs de snelweg te introduceren. Ook productontwikkeling speelt een grote rol, zoals het onderzoek van student Anouk Rustenburg naar eendenkroos als toekomstig voedsel.

Impact binnen de voedselketen

De Food100-lijst kent een grote diversiteit aan mensen, van dierenrechtenactivisten tot de CEO van Albert Heijn. “We bieden ruimte aan zowel studenten en kleine initiatieven als aan gevestigde namen uit grote bedrijven,” zegt juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “Kleine organisaties kunnen snel keuzes maken en het systeem uitdagen, terwijl grote bedrijven met kleine verbeteringen meteen veel impact maken.”

Een podium voor voedselveranderaars

AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network bieden samen met de juryleden voedselveranderaars een podium. “Een plek op de lijst geeft mensen een duwtje in de rug en vergroot hun kansen om hun impact uit te breiden,” aldus Van Oosterhoud. “Ik hoop dat voedselveranderaars elkaar opzoeken om samen te werken. De lijst laat zien dat ze niet alleen strijden, maar omringd worden door 99 anderen die ook keihard werken om het voedselsysteem te veranderen.”

De Food100-jury

Een onafhankelijke vakjury heeft de Food100 samengesteld. Meer dan 350 aanmeldingen zijn beoordeeld op daadkracht, innovatie, duurzaamheid en kennisdeling. De jury van 2024 bestaat uit negen deskundigen uit de foodsector, elk met hun eigen expertise:

  • Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories en betrokken bij het World Food Forum
  • Anouk Snelders, oprichter en mede-eigenaar van Health Food Wall
  • Bas Turk, oprichter van TommyTomato
  • Herman Lelieveldt, auteur en voedselpoliticoloog aan University College Roosevelt
  • Ivar van Dorst, oprichter van boerderij en boerderijwinkel Ekoto
  • Maartje Nelissen, partner bij The Food Line-up en mede-eigenaar van Plant FWD
  • Rahaf Al Lemoni, oprichter van Daffee
  • Sheila Struyck, venture partner en co-founder bij NBI Impact Investors
  • Wouter Staal, duurzaamheidsstrateeg en CEO van YB en Climates

De lijst van 2024 is te vinden op www.food100.nl/2024. Food100 is geen ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 impactmakers in de agrifoodsector. De lijst is alfabetisch gerangschikt, en alle genomineerden hebben hun plek op de lijst verdiend door hun bijdrage aan het voedselsysteem.

Bekendmaking van de Food100 Foodhelden 2024

Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst worden benoemd tot Foodheld 2024 vanwege hun buitengewone prestaties. De Food100-jury maakt deze bekend op vrijdag 22 november tijdens een netwerklunch. In 2023 werden onder anderen klimaatactiviste Sarah van Buren en TommyTomato-oprichter Bas Turk benoemd tot Foodheld. Sarah strijdt voor een rechtvaardiger voedselsysteem met meer jongerenparticipatie, terwijl Bas schoolklassen leert om groente te eten met gezonde vegetarische lunches.

Lees meer op www.food100.nl

Bron: ©Food100