Strategisch belang van duurzaamheidskeurmerken in de voedselindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe 12 topkeurmerken jouw productportfolio kunnen versterken

  • 02 september 2024

Duurzaamheidskeurmerken zijn van groot belang binnen de voedselindustrie. Ze stellen specifieke eisen aan milieu, dierenwelzijn en sociale aspecten van arbeid, en bieden hiermee niet alleen consumenten, maar ook voedselproducenten een richtlijn voor het verduurzamen van hun productieprocessen. Met een overvloed van ongeveer 300 keurmerken en bedrijfslogo's op de markt, is het voor producenten van belang om te begrijpen welke keurmerken daadwerkelijk betrouwbaar zijn en een verschil maken in de markt. Milieu Centraal heeft met de Keurmerkenwijzer een instrument ontwikkeld dat helderheid biedt over de waarde en betrouwbaarheid van verschillende keurmerken, specifiek gericht op voedingsmiddelen maar ook relevant voor andere productcategorieën.

Topkeurmerken als leidraad voor duurzame productie

In 2022 heeft Milieu Centraal alle voedselkeurmerken met een duurzaamheidsclaim opnieuw geëvalueerd, wat resulteerde in de identificatie van 12 topkeurmerken die zich onderscheiden door strenge eisen, betrouwbare controles en transparante informatie. Voor producenten in de voedselindustrie zijn deze topkeurmerken van strategisch belang. Ze fungeren niet alleen als bewijs van duurzame productie, maar kunnen ook bijdragen aan de merkwaarde en het vertrouwen van zowel consumenten als zakelijke partners. Het hanteren van deze keurmerken kan bovendien als benchmark dienen om de eigen duurzaamheidsstandaarden te verhogen en zich te onderscheiden in een steeds competitievere markt.

Een goedkeurmerk kenmerkt zich door eisen die verder gaan dan het wettelijke minimum, wat voor producenten betekent dat het behalen ervan vaak gepaard gaat met investeringen in duurzame technologieën en processen. De onafhankelijke controle en de transparantie van deze keurmerken versterken de geloofwaardigheid ervan, wat essentieel is in een tijd waarin duurzaamheid steeds vaker een doorslaggevende factor is in de keuze van afnemers en partners binnen de keten.

True price: duurzaamheid weerspiegeld in kosten

Een cruciaal aspect dat voedselproducenten in overweging moeten nemen, is de prijsstelling van duurzame producten. Duurzaamheidskeurmerken brengen vaak hogere productiekosten met zich mee, doordat er meer rekening wordt gehouden met milieu en sociale aspecten. Deze hogere kosten kunnen echter worden gerechtvaardigd door de concepten van true price, waarin de werkelijke kosten van productie worden meegerekend, inclusief de maatschappelijke kosten zoals milieuschade en lage lonen. Voor producenten betekent dit dat producten met een keurmerk vaak beter gepositioneerd zijn om deze true price te benaderen, wat een argument kan zijn in gesprekken met afnemers over prijsstelling en waarde.

Keurmerken als drijfveer voor innovatie en marktpositie

Duurzaamheidskeurmerken hebben ook een duidelijke invloed op de marktstrategie van voedselproducenten. Ze fungeren als een stimulans voor continue verbetering en innovatie, en kunnen helpen om de concurrentiepositie te versterken. Daarnaast kunnen keurmerken dienen als een benchmark voor andere producenten in de sector, waardoor ze worden aangemoedigd om hun eigen duurzaamheidspraktijken te verbeteren.

Voor producenten biedt het volgen van topkeurmerken niet alleen de mogelijkheid om te voldoen aan de verwachtingen van bewuste consumenten, maar ook om te anticiperen op toekomstige reguleringen en markteisen. Zelfs als een product geen keurmerk draagt, is het belangrijk om na te denken over de duurzaamheidsstrategieën die worden toegepast. Keurmerken maken het voor producenten echter makkelijker om duurzaamheid te communiceren en te verifiëren, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een sterkere marktpositie en duurzame groei.

Bron: Milieucentraal en Keurmerkenwijzer


Bron: ©Milieucentraal