Food machines upgraden als strategische zet
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Food machines upgraden als strategische zet

  • 08 februari 2024

In september 2023 daalde de Nederlandse maakindustrie met 10,3%, wat ook de voedingsindustrie trof. Minder investeringen in nieuwe machines leidden tot een groeiende vraag naar optimalisatie en upgrades, een aantrekkelijk alternatief voor voedingsproducenten vanwege strategische voordelen.

Niet alle voedingsproducenten kunnen zich een nieuwe machine veroorloven. Ze kiezen vaker voor een slim alternatief: investeren in het upgraden en onderhouden van bestaande machines. Afgelopen jaar steeg de vraag naar onderhoud in de gehele industrie met ongeveer 30% (bron: CBS).

De voordelen van machine upgrading in de food 

  • Kostenbesparing: Je bespaart kosten met machine-upgrading en je neemt tenslotte minder groot financieel risico. 
  • Verlengde levensduur: upgrades verlengen de machine-levensduur, waardoor je de investering optimaal benut.
  • Snellere implementatie: machineverbeteringen zijn sneller toe te passen dan het ontwikkelen van nieuwe systemen. Hiermee waarborg je de productiecontinuïteit.
  • Aanpassingsvermogen: In de voedingsindustrie veranderen consumentenbehoeften en voedselveiligheidsregelgeving vaak. Upgrading maakt aanpassingen in productieprocessen gemakkelijker aan de hand van ontwikkelingen.
  • Kennisopbouw: Upgrading draagt bij aan het opbouwen van nieuwe kennis en expertise binnen het bedrijf, investeringen in nieuwe kennis worden hierdoor geminimaliseerd.

Veerkrachtiger door technologie

Het gebruik van nieuwe technologieën voor machineverbetering vergroot de veerkracht van bedrijven, essentieel voor het omgaan met marktveranderingen en uitdagingen. Automatisering en robotisering verminderen de afhankelijkheid van manuele arbeid, wat belangrijk is gezien het groeiende arbeidstekort. 

Real-time monitoring biedt tijdig inzicht in prestaties en storingen, waardoor voorspelling van onderhoud mogelijk is. Data en AI spelen een belangrijke rol, doordat ze grote hoeveelheden data kunnen verwerken en interpreteren.

Verbeterde productiecyclus

De technologische toepassingen hebben een positief effect op de gehele productiecyclus, zoals:

  • Hogere efficiëntie en productiviteit.
  • Het waarborgen van kwaliteit en betere kwaliteitscontrole.
  • Minder storingen en stilstand van machines door probleemdetectie.
  • Energiezuinige en duurzamere processen met een langere levensduur.

Succesvol upgraden begint met het definiëren van doelen en resultaten. Breng de huidige prestaties in kaart en zorg dat je een goed begrip krijgt van wat wel en niet goed functioneert. Op deze manier ga je doelgericht te werk.

Met expertise in nieuwe technologie optimaliseert en digitaliseert QING bestaande productielijnen. In samenwerking met QING pak je vraagstukken aan over automatisering en kwaliteitsverbetering.

qing.nl

Bron: QING