De rol van TNO en UMC in het nieuwe allergenenbeleid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De rol van TNO en UMC in het nieuwe allergenen­beleid

  • 07 februari 2024

Op 1 januari 2024 is Nederland overgestapt op een nieuw allergenenbeleid, met vastgestelde blootstellingsnormen en strengere regels voor het waarschuwen op voedseletiketten. Dit beleid, gebaseerd op adviezen van de WHO en de FAO, belooft een aanzienlijk betrouwbaardere informatievoorziening voor consumenten met allergieën.

Volgens onderzoek van TNO en UMC Utrecht heeft circa 3% van de Nederlandse bevolking een voedselallergie, wat neerkomt op ruim een half miljoen mensen. Allergenen moeten duidelijk op etiketten worden vermeld, maar onbedoelde aanwezigheid vormde een uitdaging. Voorheen bestonden er geen duidelijke regels over wanneer een waarschuwing nodig was, wat leidde tot onzekerheid bij consumenten.

Professor Geert Houben, leidend wetenschapper op het gebied van Voedselallergie en Immunotoxicologie bij TNO, benadrukt het belang van het nieuwe beleid. Hij stelt dat voorheen de afwezigheid van waarschuwingen een potentieel levensgevaarlijke situatie creëerde voor mensen met allergieën. Het nieuwe beleid vereist dat waarschuwingen alleen worden gebruikt wanneer er daadwerkelijk een risico bestaat.

TNO en UMC Utrecht ontwikkelden kennis en methoden

TNO en UMC Utrecht hebben meer dan tien jaar samengewerkt om een betrouwbare allergeneninformatie op etiketten te bewerkstelligen. Hun onderzoek vormde de basis voor internationale normen en procedures. Centraal staat een uitgebreide databank van drempels van gevoeligheid van individuele voedsel-allergische patiënten, beheerd door TNO. Deze databank werd door deskundigen erkend als de meest uitgebreide en betrouwbare bron.

Mijlpaal

Het vaststellen van veilige normen, gebaseerd op analyses van deze databank, zal producenten helpen om consumenten nauwkeuriger te informeren. Geert Houben is verheugd over de invoering van het nieuwe beleid, waarbij Nederland voorop loopt. Hij benadrukt dat jaarlijks 4% van voedsel-allergische mensen in Nederland spoedeisende hulp nodig heeft, wat met de nieuwe regels naar verwachting zal afnemen. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in het allergenenbeleid en draagt bij aan een veiligere voedselomgeving voor iedereen.

Tno.nl

Bron: TNO