UKHSA Detecteert Influenza A(H1N2)v bij Mens
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Nieuwe varkensgriep variant UK bij mens

  • 29 november 2023

De UK Health Security Agency (UKHSA) heeft voor het eerst een menselijk geval van influenza A(H1N2)v in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld. Dit virus lijkt op de griepvirussen die in varkens in het VK voorkomen.

Vroege detectie

Het geval kwam aan het licht tijdens de nationale griepsurveillance van de UKHSA en het Royal College of General Practitioners. De betrokken persoon vertoonde ademhalingssymptomen en werd door hun huisarts getest. Het virus werd geïdentificeerd met PCR-testen en genoomsequentiebepaling. De patiënt had een milde vorm van de ziekte en is volledig hersteld. De bron van de infectie wordt nog onderzocht.

Contactonderzoek en advies

Nauwe contacten van de patiënt worden gevolgd door UKHSA en partners. Zij krijgen indien nodig tests en advies bij symptomen of een positieve testuitslag. Mensen met ademhalingssymptomen moeten contact met anderen vermijden, vooral met kwetsbare groepen.

Toegenomen waakzaamheid

UKHSA verhoogt de surveillance in huisartsenpraktijken en ziekenhuizen, met name in North Yorkshire. Mensen die benaderd worden voor tests, worden aangemoedigd deze uit te voeren.

Reacties van experts

Meera Chand van UKHSA benadrukt het belang van griepsurveillance en genoomsequentiebepaling voor de detectie van dit virus. Er worden stappen ondernomen om contacten op te sporen en mogelijke verspreiding te beperken. Christine Middlemiss, de Chief Veterinary Officer, wijst op het belang van hoge normen in diergezondheid en -welzijn, aangezien dierziekten overdraagbaar zijn op mensen. Varkenshouders moeten verdachte gevallen van varkensgriep melden.

Achtergrond over influenzavirussen

Influenzavirussen van het type A(H1) komen veel voor bij varkens wereldwijd. Wanneer deze bij mensen worden gedetecteerd, wordt gesproken van een 'variant influenzavirus'. Er zijn sinds 2005 wereldwijd 50 menselijke gevallen van influenza A(H1N2)v gemeld, niet genetisch gerelateerd aan deze stam. Het virus uit het VK lijkt op virussen in Britse varkens en verschilt van recente menselijke gevallen van influenza A(H1N2) wereldwijd.

Lees het hele artikel.

Bron: UKHSA