FAVV: 50% van Belgische voedseletiketten niet conform EU-regels
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

FAVV: 50% van Belgische voedsele­ti­ketten niet conform EU-regels

  • 22 oktober 2024

Tijdens een landelijke actie tussen 11 en 17 juni 2024 heeft het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) meer dan 1.240 Belgische bedrijven gecontroleerd op etikettering. De actie toonde aan dat meer dan de helft van de etiketten niet voldeed aan de Europese regelgeving. Voorverpakte levensmiddelen moeten voldoen aan strikte eisen, zoals correcte vermelding van de houdbaarheidsdatum en allergeneninformatie.

Meer dan de helft niet conform

Uit de inspecties bleek dat 53% van de etiketten één of meerdere verplichte vermeldingen miste. In bijna 20% van de gevallen betrof het een potentieel gevaar voor de gezondheid van de consument. Het ontbreken van de juiste houdbaarheidsdatum of ingrediëntenlijst kwam vaak voor, evenals het niet vermelden van allergenen. Ook bleek een groot aantal etiketten niet in de juiste taal opgesteld, wat essentieel is voor de consumentenkeuze.

FAVV grijpt in met waarschuwingen en boetes

In 36% van de ongunstige gevallen werd een waarschuwing uitgedeeld en in 17% werd een proces-verbaal opgemaakt. Belgische bedrijven kregen de opdracht om de etiketten direct aan te passen. De FAVV benadrukt dat etikettering een cruciaal onderdeel is van voedselveiligheid en blijft bedrijven actief informeren via onder andere een gratis online cursus over etikettering. Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, roept Belgische bedrijven op om nog strenger te letten op correcte informatie om de veiligheid van de consument te waarborgen.

Favv-afsca.be

Bron: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)