Fabriek voor eiwit uit eendenkroos geopend
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Fabriek voor eiwit uit eendenkroos geopend

  • 10 maart 2020

Eiwitten uit waterlinzen (eendenkroos) vormen een goed alternatief voor dierlijke eiwitten. In Raalte opende op 5 maart de proeffabriek van Rubisco Foods (voorheen ABC Kroos) waar ze hoogwaardig eiwit uit eendenkroos winnen. Met een investering vanuit het Energiefonds Overijssel kwam deze proeffabriek tot stand.

Verwerkingscapaciteit

Met een verwerkingscapaciteit van 1200 kilo per uur kan de groene grondstof omgezet worden in ‘een nieuwe innovatieve range ingrediënten die natuurlijk, cleanlabel en biologisch Skal-gecertificeerd is’. Na drie jaar van proeven en experimenteren in een pilot, is die volgende stap nu een feit.

In Azië en de Verenigde Staten eten mensen het kroos al, in Europa is het nog een vrij nieuw fenomeen. Bij de Europese Commissie ligt een ‘novel food-aanvraag’ om producten uit voedselveilig geteelde waterlinzen in Europa te mogen verkopen. Als die er is staan er vele telers in de regio al klaar om het kroos te gaan kweken die in de fabriek verwerkt gaat worden.

Proeffabriek

Het doel van de proeffabriek is om eind 2020 op te schalen naar 3 tot 5 keer de hoeveelheid van 1200 kilo per uur. Rubisco levert hiermee een mooie bijdrage aan de energiedoelstellingen van de provincie Overijssel: 20 procent nieuwe energie in 2023.

www.rubiscofoods.com

Bron: © Rubisco Foods