Extreme hitte in Spanje treft olijven- en avocado-oogst
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Extreme hitte in Spanje treft olijven- en avocado-oogst

  • 22 augustus 2022

Het stuwmeer van La Vinuela is de belangrijkste wateropslagplaats in de Zuid-Spaanse provincie Malaga. Maar na maanden zonder regen en een ongeëvenaarde hittegolf heeft het reservoir, dat normaal 6 kilometer (3,7 mijl) lang en 100 meter diep is, nog maar 12% van zijn vroegere watervolume.

Plaatselijke boeren beschrijven de situatie als dramatisch. Zij mogen nu nog maar een fractie gebruiken van het water dat zij vroeger naar hun velden leidden. Het grootste avocadoteeltgebied van Europa bevindt zich in de buurt van het stuwmeer. De avocado's die hier worden geteeld, worden ook naar het buitenland verscheept, onder meer naar Duitse supermarkten. Zonder voldoende water zal de oogst naar verwachting mager zijn.

Bomen worden slachtoffer

Steeds meer avocadobomen verdrogen; de grond ligt bezaaid met verdorde vruchten. Als laatste redmiddel worden de boeren gedwongen enkele bomen te ontwortelen om niet de hele oogst te verliezen. Vele landbouwers stonden op het punt te stoppen omdat zij niet langer van hun plantages konden leven. De mensen denken dat er helemaal geen water meer beschikbaar zal zijn als het niet snel regent en het stuwmeer zich weer vult. Wanneer water schaars wordt, wordt voorrang gegeven aan de huishoudens die in het stroomgebied van het reservoir liggen.

Ook olijventelers getroffen

De hele landbouwsector wordt getroffen door de ergste droogte in jaren. In heel Andalusië verdrogen miljoenen olijven; sinaasappelen, citroenen en mandarijnen ondervinden hetzelfde lot in de regio Valencia. In Noord-Spanje vechten wijnbouwers een zware strijd om een deel van hun fruit te redden door hun toevlucht te nemen tot vroegtijdig oogsten.

Er is geen snelle oplossing in zicht. Meteorologen van de weerdienst AEMET voorspellen dat er vóór oktober geen regen zal vallen. En het ziet er niet naar uit dat de situatie in de komende jaren zal veranderen. De landbouwers zullen rekening moeten houden met drastische oogstverliezen. Spaanse olijfolieproducenten bijvoorbeeld verwachten dat hun oogsten alleen al dit jaar met de helft zullen afnemen. Dit zal de prijzen in Europa nog verder opdrijven.

Verspilling van water door landbouw?

Milieuactivisten hebben de landbouw aangewezen als de grootste waterverspiller van Spanje. Op veel velden worden nog steeds verouderde sproeisystemen gebruikt. Tussen 70% en 80% van het Spaanse drinkwater sijpelt weg op akkerland in het hele land.

Hellenicshippingnews.com

Bron: Helleninc Shipping News