Europese groenteproductie daalt met 7%: zorgen nemen toe
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Europese groente­pro­ductie daalt met 7%: zorgen nemen toe

  • 17 juni 2025

Zowel op het veld als in de Brusselse wandelgangen stijgt de onrust. In vier jaar tijd is de groenteproductie in de Europese Unie met 7% gedaald. Klimaat, kosten en regelgeving zitten telers in de weg. Ook in Nederland zijn de gevolgen zichtbaar. De SGP trekt aan de bel en wil actie van de Europese Commissie.

Dalende productie, stijgende risico’s

Volgens het European Statistics Handbook 2025 werd er in 2024 in de EU 46,6 miljoen ton verse groenten geproduceerd, iets meer dan een jaar eerder, maar nog altijd fors minder dan in 2021, toen de teller op 49,8 miljoen ton stond. Daarmee is de structurele daling van de afgelopen jaren niet gestopt. Vooral de productie van koolsoorten, sla en courgette blijft achter. Nederland noteerde een lichte stijging, maar blijft met 5,4 miljoen ton onder het niveau van 2021.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) uitte begin juni zijn zorgen in schriftelijke vragen aan de Europese Commissie. Hij wijst op de combinatie van factoren die telers parten speelt: “Extreme weersomstandigheden, toenemende regelgeving, arbeidskosten en krapte, en beperkingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen,” aldus Ruissen. Hij wil weten hoe de Commissie deze ontwikkeling beoordeelt en wat ze onderneemt om de productie op peil te houden.

Extreme weersomstandigheden drukken opbrengsten

Het weer is in toenemende mate een onvoorspelbare productiefactor. In 2024 kregen Europese telers opnieuw te maken met late vorst, overstromingen én periodes van droogte. Vooral in Spanje en Italië waren de tegenstellingen extreem. Waar Zuid-Italië zuchtte onder aanhoudende droogte, liepen in Noord-Italië velden onder water. De gevolgen voor oogsten verschillen per gewas. Uien en paprika’s lieten een hoger volume zien, terwijl sla en bloemkool terrein verloren. De beschikbaarheid van effectieve gewasbescherming neemt tegelijkertijd af, wat de risico’s bij ziektedruk verhoogt.

Ook Nederland had te maken met een nat voorjaar. Toch leverde dat uiteindelijk een recordoogst aan zaaiuien op: naar schatting 1,5 miljoen ton (+15%). De groenteproductie steeg er licht, tot 5,39 miljoen ton. Dankzij investeringen in teelttechniek en beschermingsmaatregelen wist Nederland zich relatief goed staande te houden.

Beleidsrichting en toekomstperspectief

Binnen het Brusselse landbouwbeleid wordt voedselzekerheid een steeds belangrijker thema. Eurocommissaris Christophe Hansen gaf eerder aan dat dit “centraal zal staan” in zijn strategie. De recente productiedalingen vormen daarmee een urgent vraagstuk. Niet alleen qua volume, maar ook vanwege prijsdruk en inflatie. De index voor verse groenten steeg in november 2024 naar 151 punten, zes punten hoger dan een jaar eerder.

Volgens het Handboek voorziet de EU tot 2035 een stabiele of licht stijgende consumptie van groenten. Maar of die ook van eigen bodem komen, is allerminst zeker. Ruissen dringt aan op snelle actie: “Ik wil weten wat de Commissie gaat doen om de groenteproductie weer te laten toenemen.”

Lees het European Statistics Handbook 2025 voor een volledig overzicht.
Eurofractie.sgp.nl

Bron: SGP