EU zet in op ontbossingsvrije producten vanaf 2025
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU zet in op ontbossings­vrije producten vanaf 2025

  • 21 maart 2024

De Europese Unie neemt een grote stap vooruit in de strijd tegen wereldwijde ontbossing. Vanaf 30 december 2024 zal de nieuwe Verordening voor Ontbossingsvrije Producten van kracht zijn. Deze maatregel, bedoeld om ontbossing en bosdegradatie te verminderen, is een initiatief van de EU, onder leiding van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Deze verordening legt strikte eisen op aan het op de Europese markt brengen van bepaalde producten. Het hoofddoel is het verminderen van ontbossing en bosdegradatie, die vaak het gevolg zijn van EU-consumptie en productie. De verordening richt zich op het verhogen van de vraag naar goederen en producten die legaal en zonder ontbossing geproduceerd zijn. Belangrijk hierbij is het effect van mondiale ontbossing, die leidt tot verlies van biodiversiteit en bijdraagt aan 10 tot 20% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De EU streeft ernaar haar CO2-uitstoot te verminderen door de productie van deze goederen te reguleren.

Welke producten worden gereguleerd?

Onder de verordening vallen zeven belangrijke grondstoffen: oliepalm, rundvee, hout, koffie, cacao, rubber en soja. Producten die van deze grondstoffen afgeleid zijn, zoals chocolade, meubels, papier, autobanden en producten op basis van palmolie, worden eveneens gereguleerd. Vanaf de invoeringsdatum mogen producten die bijdragen aan ontbossing niet meer door de EU worden geïmporteerd, geproduceerd of geëxporteerd. Dit geldt voor producten van grond die na 30 december 2020 is ontbost.

Verantwoordelijkheden van bedrijven

Bedrijven die handelen in of produceren van deze producten moeten aantonen dat hun goederen ontbossingsvrij en legaal geproduceerd zijn. Dit wordt gedaan aan de hand van een Due Diligence System (DDS), dat bestaat uit het verzamelen van gegevens over de herkomst en geolocatie van het product, het uitvoeren van risicoanalyses en het nemen van maatregelen om de handel in illegale producten te voorkomen.

Ingangsdata en handhaving

De verordening zal gefaseerd worden ingevoerd. Grote bedrijven dienen zich vanaf 30 december 2024 aan de regels te houden, terwijl voor het MKB, eenmanszaken en ZZP'ers de deadline 30 juni 2025 is. Voor bedrijven die in hout handelen, geldt ook de eerdere datum van 30 december 2024. De naleving van deze regels zal worden gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Douane.

Deze nieuwe regelgeving is een cruciale stap in de richting van een duurzamere en milieubewuste Europese markt. Met de Verordening voor Ontbossingsvrije Producten neemt de EU een voortrekkersrol in de bescherming van onze bossen en het tegengaan van klimaatverandering.

Rijksoverheid.nl

Bron: Rijksoverheid