EU introduceert regels voor duurzame plantenveredeling met nieuwe genomische technieken
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU wil regels genetisch gemodifi­ceerde planten versoepelen

  • 10 juli 2023

Op 5 juli onthulde de Europese Unie een voorstel voor nieuwe regels voor nieuwe genomische technieken (NGT's) in plantenveredeling. Deze technieken bieden zeer nauwkeurige en efficiënte methoden voor het ontwikkelen van plantenvariëteiten die bestand zijn tegen klimaatextremen, minder afhankelijk zijn van kunstmest en pesticiden en een hogere opbrengst hebben.

De Europese Unie wil de kloof tussen wetenschappelijke vooruitgang en regelgevende kaders overbruggen door aangepaste regelgeving op te stellen die specifiek bedoeld is voor veilige NGT*-planten. Het voorgestelde kader zal landbouwers, consumenten en het milieu ten goede komen.

Drie belangrijke doelstellingen

Ten eerste legt het voorstel de nadruk op een hoog niveau van gezondheids- en milieubescherming en is het alleen van toepassing op NGT-planten die even veilig zijn als conventioneel gekweekte planten. NGT-planten die niet aan de veiligheidsnormen voldoen, zullen worden onderworpen aan de bestaande GGO-regelgeving. Ten tweede wil het voorstel de duurzaamheid van verschillende plantensoorten bevorderen, met name binnen het agrovoedingssysteem. Ten slotte is het de bedoeling een omgeving te creëren die onderzoek en innovatie aanmoedigt, met inbegrip van steun voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's).

Belangrijkste elementen

De belangrijkste elementen van de voorgestelde verordeningen omvatten twee categorieën voor NGT-planten. 

Categorie 1 omvat planten die lijken op natuurlijk voorkomende variaties, waarvoor alleen kennisgeving en centrale registratie nodig zijn.
Categorie 2 omvat planten met complexere wijzigingen, die onderworpen zijn aan uitgebreide beoordelingen onder de bestaande GGO-regelgeving. 

Het voorstel stimuleert ook de duurzame ontwikkeling van planten, bevordert de transparantie door de etikettering van genetisch gemodificeerde zaden en legt de nadruk op een robuuste monitoring van de economische, ecologische en sociale gevolgen van genetisch gemodificeerde producten.

Belanghebbenden zullen profiteren van de invoering van NGT's

Boeren krijgen toegang tot een bredere selectie van plantenvariëteiten, wat leidt tot lagere kosten en betere milieuprestaties. Consumenten zullen genieten van een breder assortiment veilige producten met verbeterde voeding en minder blootstelling aan pesticiden. Onderzoekers, plantenkwekers en MKB ondernemingen zullen profiteren van meer juridische duidelijkheid en hulpmiddelen om het kweken te versnellen. Het hele voedselsysteem zal kunnen profiteren van klimaatbestendigheid, behoud van hulpbronnen, minder uitstoot, minder voedselverspilling en meer voedselzekerheid.

De Europese Unie blijft zich inzetten om innovatie te bevorderen, veiligheid te garanderen en duurzaamheid in plantenveredeling te stimuleren. Door de juiste regelgeving te implementeren, kunnen we gezamenlijk bouwen aan een betere en meer veerkrachtige toekomst voor ons voedselsysteem.

Bekijk de factsheet

Food.ec.europa.eu

*NGT's zijn geavanceerde technieken die het veredelen van planten versnellen met een ongeëvenaarde precisie in vergelijking met traditionele methoden. Deze technieken kunnen een breed scala aan plantaardige producten genereren, van kleine wijzigingen tot complexere modificaties.

Bron: Europese Commissie