EU onthult actieplan tegen voedselverspilling in Europa
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EU onthult actieplan tegen voedselver­spilling in Europa

  • 05 juli 2023

De Europese Unie (EU) lanceert een nieuw initiatief om voedselverspilling de komende 10 jaar drastisch terug te dringen. In een conceptwet staat dat elk EU-land verplicht wordt om de totale voedselverspilling in winkels, restaurants en huishoudens tegen het einde van 2030 met 30% per persoon te verminderen ten opzichte van 2020. Daarnaast moet de voedselverspilling in de verwerkings- en productiesector tegen 2030 met 10% verminderen ten opzichte van 2020.

Het definitieve voorstel kan nog worden aangepast voordat het wordt gepubliceerd. De EU-landen zullen de wet uiteindelijk moeten overleggen met het Europees Parlement en innovatieve maatregelen ontwikkelen om bedrijven en consumenten te stimuleren deze doelen te bereiken.

Met oog op duurzaamheid en bewustwording zullen mogelijkheden worden onderzocht, zoals het beperken van overconsumptie door verkooppromoties, het bevorderen van donaties van overtollig voedsel aan gemeenschapskeukens en het stimuleren van de verkoop van "lelijke" of beschadigde groenten en fruit. Daarnaast wordt gewerkt aan een verbeterd labelsysteem voor "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot" datums, om onnodige voedselverspilling door consumenten te voorkomen.

Deze ambitieuze plannen van de EU zijn een cruciale stap richting een duurzamere toekomst en benadrukken het belang van gezamenlijke inspanningen om voedselverspilling te verminderen.

Reuters.com

Bron: Reuters