EFSA: Weinig residuen van antibiotica in voeding
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EFSA: Weinig residuen van antibiotica in voeding

  • 11 maart 2024

Een recent rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA )toont aan dat de niveaus van residuen van diergeneesmiddelen en andere stoffen in dieren en voedsel van dierlijke oorsprong laag blijven.

In het rapport van EFSA worden verschillende groepen stoffen onderzocht. Het gaat hierbij om hormonen, antibacteriële middelen, milieugevaarlijke stoffen, verboden substanties en andere diergeneesmiddelen. Deze analyse is gebaseerd op data die zijn aangeleverd door de lidstaten van de EU, IJsland en Noorwegen. De bevindingen bieden een geruststellend beeld voor consumenten over de veiligheid van hun voedsel.

Non-conformiteit blijft laag

Uit het onderzoek van 2022 blijkt dat het percentage niet-conforme monsters op 0,18% ligt. Dit percentage is vergelijkbaar met de afgelopen 13 jaar, waarbij de non-conformiteit varieerde van 0,17% tot 0,37%. In 2021 lag dit percentage op 0,17%. Vooral de gerichte monsters, die worden genomen om illegaal gebruik of non-conformiteit met de maximaal toegestane niveaus te detecteren, vertonen een laag niveau van non-conformiteit van 0,27%. Dit is vergelijkbaar met de voorgaande vier jaar, die een percentage van 0,24% tot 0,35% lieten zien.

Transparantie en toegankelijkheid van gegevens

Het rapport benadrukt ook de toegankelijkheid van gegevens voor publiek en onderzoekers. De uitgebreide dataset, bestaande uit ongeveer 13 miljoen analyseresultaten, zal binnenkort beschikbaar worden gesteld via de EFSA Knowledge Junction. Dit openbare archief is ontworpen om de transparantie, reproduceerbaarheid en bruikbaarheid van bewijs in de risicobeoordeling van voedsel- en voederveiligheid te verbeteren. Hiermee streeft EFSA naar een continue verbetering in de monitoring van voedselveiligheid in Europa.

efsa.europa.eu

Bron: EFSA