EFSA en RIVM verbeteren gewasbeschermingsanalyse
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

EFSA en RIVM verbeteren gewasbescher­mings­analyse

  • 17 oktober 2023

In een streven naar een veiligere Europese voedselketen hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de handen ineengeslagen. Het resultaat? Een geavanceerd rekenmodel genaamd Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) dat de gecombineerde risico's van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel kan berekenen.

Deze middelen, bedoeld om gewassen te beschermen tegen bedreigingen zoals insecten, schimmels en onkruiden, kunnen soms residuen achterlaten in ons voedsel. Wanneer meerdere residuen samen in voedsel voorkomen, kunnen ze een cumulatief effect of mengseltoxiciteit hebben. Het MCRA-model biedt nu een methode om dit complexe samenspel te analyseren, een stap vooruit in de bescherming van consumenten.

De introductie van MCRA luidt een nieuw tijdperk in voor risicobeoordelaars in heel Europa. Om te zorgen voor een brede acceptatie en toepassing, heeft het RIVM trainingen verzorgd voor professionals die belast zijn met de veiligheidsbeoordeling. Bovendien is er een helpdesk opgezet voor ondersteuning bij berekeningen.

Aanbevelingen voor gebruik

In hun gezamenlijke rapport benadrukken RIVM en EFSA de transparantie en naleving van Europese regelgeving door MCRA, en bieden ze richtlijnen voor de toepassing ervan. De toekomst van voedselveiligheid in Europa ziet er dankzij deze samenwerking rooskleuriger uit.

Rivm.nl

Bron: RIVM