Effectieve energiebesparing bij stoomproductie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Effectieve energiebe­sparing bij stoompro­ductie

  • 06 september 2022

Hoe bespaar je energie in het productieproces? Maar liefst 75% van de potentiële energiebesparing in de industriële sector is gerelateerd aan stoominstallaties en motoren. Dat komt mede doordat stoom is een zeer veel gebruikte energiedrager in de industrie en het grootste deel daarvan wordt opgewekt met gas.

De meest effectieve energiebesparingsmaatregel

In de afgelopen jaren is er in het project Steam Up op Europese schaal onderzoek gedaan naar het optimaliseren van stoomproductie. De vernieuwing van een stoomketel bleek de meest effectieve ingreep om energie te besparen. Dat komt onder andere doordat veel bestaande stoomketels te groot en te inflexibel zijn voor de gewenste productie en daardoor niet efficiënt. 

De vervanging van een nieuwe stoomketel wordt vaak te lang uitgesteld door de hoge aanschaf kosten. Terwijl een nieuwe stoomketel efficiënter werkt en dus ook lagere stookkosten heeft. Al jaren zijn er elektrische modellen op de markt, die met de stijgende gasprijzen en naderende klimaatdoelen ook een steeds vaker gemaakte keus lijken te worden. 

Elektrische stoomketels

Bij het elektrische opwekkingsproces verlies je geen energie via het rookgaskanaal. Bij gasgestookte modellen is dat gemiddeld zo’n 10%. Die elektrische modellen zijn over de afgelopen tien jaar ook weer verder ontwikkeld en verbeterd. De nieuwste generatie elektrische stoomketel van Scharff Techniek, die in 2022 werd gelanceerd, vormt een nieuwe prestatieklasse op het gebied van rendement, vermogensafstemming en ruimtebesparing. 

Financiële subsidieregelingen 

Op dit moment zijn er financiële regelingen die de aanschaf van elektrische stoomketels goedkoper kunnen maken. Zo is de aanschaf en eventuele aanpassingen van de elektriciteitsaansluiting van een elektrische stoominstallatie op ons initiatief in 2021 opgenomen op de Energielijst (270104). Bij aanschaf van een elektrische stoomketel komt u in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). 

Besparen door onderhoud

Besparingen hebben ook te maken met het uitvoeren van regelmatig onderhoud en er zijn een aantal minder ingrijpende concrete maatregelen mogelijk die besparingen bevorderen. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan de complete blog op de website van Scharff Techniek. 

www.scharfftechniek.nl

Bron: Scharff Techniek