Eerste commerciële zeewierboerderij in windpark Hollandse Kust Zuid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Eerste commerciële zeewier­boer­derij in windpark Hollandse Kust Zuid

  • 23 juli 2024

Het najaar van 2024 markeert een historische mijlpaal met de opening van 's werelds eerste commerciële zeewierboerderij binnen het windpark Hollandse Kust Zuid (HKZ). Gelegen op ongeveer 18 kilometer voor de kust van Scheveningen, wordt North Sea Farm 1 ontwikkeld door North Sea Farmers met financiële steun van het Right Now Climate Fund van Amazon. Deze innovatieve drijvende boerderij zal zowel zeewierteelt testen als wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar de potentie van zeewierboerderijen om koolstof vast te leggen.

Innovatie in de Noordzee

North Sea Farm 1 benut ongebruikte ruimte tussen windturbines, wat de mogelijkheid biedt om zeewierteelt in de zwaar belaste Noordzee uit te breiden. De huidige en toekomstige windparken bieden voldoende ruimte om de productie tegen 2040 op te schalen tot 1 miljoen ton vers zeewier per jaar. Dit project kan bijdragen aan de vastlegging en vermijding van miljoenen tonnen CO2. Het project wordt geleid door North Sea Farmers (NSF) en uitgevoerd door een consortium van wetenschappelijke onderzoekers en industriepartners. De verwachting is dat de boerderij tegen het einde van het jaar operationeel zal zijn en als commercieel model kan dienen voor zeewierteelt wereldwijd.

Samenwerking en financiering

Het windpark Hollandse Kust Zuid, eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz, ligt tussen Scheveningen en Zandvoort en produceert elektriciteit voor 1,5 miljoen huishoudens. Amazon heeft €1,5 miljoen geïnvesteerd in de oprichting van North Sea Farm 1 en een jaar wetenschappelijk onderzoek naar CO2-reductie door zeewierteelt. Deze investering komt uit het Right Now Climate Fund van Amazon, dat wereldwijd $100 miljoen bedraagt en natuurgebaseerde oplossingen ondersteunt.

Eef Brouwers, directeur van North Sea Farmers, is verheugd over de wereldwijde primeur van de vergunning voor een zeewierboerderij binnen een windpark. Hij benadrukt het belang van zeewierteelt in de Noordzee en andere vormen van co-gebruik zoals zonne-energie en natuurherstel. Roeland Donker, Country Manager van Amazon Nederland, kijkt uit naar de resultaten van het wetenschappelijke onderzoek en de bijdrage van zeewier aan CO2-reductie.

Aboutamazon.eu

Beeld: Smartland Landscape Architecture

Bron: North Sea Farmers