Edamame van Nederlandse bodem vanaf 2025 bij Jumbo
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Edamame van Nederlandse bodem vanaf 2025 bij Jumbo

  • 25 september 2024

Vanaf 2025 kunnen consumenten in Nederland en België vriesverse edamame bonen van Nederlandse bodem kopen bij Jumbo Supermarkten. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de supermarktketen en Nederlandse boeren, gesteund door het initiatief Plant Protein Forward. Dit programma, in samenwerking met Foodvalley NL, Rabobank en het Interprovinciaal Eiwitoverleg, wil de teelt en afzet van eiwitrijke gewassen in Nederland stimuleren.

De teelt van edamame in Nederland biedt niet alleen een lokaal alternatief voor de Aziatische variant, maar is ook duurzamer. Terwijl in Azië de teelt van edamame vaak gepaard gaat met ontbossing en hoog pesticidegebruik, hebben Nederlandse boeren minder milieubelastende methoden ontwikkeld. De kortere transportafstand draagt ook bij aan een lagere CO₂-uitstoot. Jumbo ziet in deze duurzame ontwikkeling een kans om hun klanten kennis te laten maken met een eiwitrijk, plantaardig alternatief.

Toekomst voor Nederlandse telers

Dankzij de samenwerking met Jumbo krijgen Nederlandse edamame-boeren meer zekerheid over hun afzet en prijzen. Dit biedt hen de kans om te investeren in moderne landbouwtechnieken, waarmee ze hun opbrengsten kunnen verhogen en het rendement van hun velden kunnen verbeteren. De edamame boon blijkt bovendien een waardevolle toevoeging aan Nederlandse bouwplannen door de positieve invloed op bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit.

Foodvalley.nl

Bron: Foodvalley