Duurzaamheidsrapportage 2024: CSRD brengt uitdagingen en kansen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duurzaam­heids­rap­portage: Uitdaging voor bedrijven in 2024

  • 12 december 2023

Het bedrijfsleven staat voor een cruciale verandering in 2024 met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese rapportageverplichting op het gebied van duurzaamheid. Deze richtlijn zal niet alleen grote bedrijven, maar ook middelgrote en kleine beursfondsen verplichten om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Hoewel het de verduurzaming van het bedrijfsleven zal versnellen, stuiten veel bedrijven op onzekerheid en uitdagingen bij de implementatie, aldus ABN AMRO.

Uit een enquête onder ondernemers blijkt dat ondanks de naderende invoering van de CSRD in 2024, tweederde van de bedrijven nog nooit van deze richtlijn heeft gehoord. Deze onbekendheid is opmerkelijk gezien de brede impact ervan, zelfs op kleinere bedrijven in de waardeketen. Sectoren zoals Industrie en Financiële en zakelijke dienstverlening tonen meer kennis over de CSRD, maar in andere sectoren is de bewustwording laag.

Kansen en zorgen bij ondernemers

Ondernemers die zich bewust zijn van de CSRD zijn verdeeld over de impact ervan. In de financiële en zakelijke dienstverlening zien velen kansen om hun onderscheidend vermogen te tonen, terwijl de handel, logistiek en horeca eerder de richtlijn als een probleem beschouwen. Bedrijven in de industrie en bouw zien zowel kansen als problemen. Het lijkt erop dat de CSRD bedrijven dwingt tot een tweedeling, waarbij hun concurrentiepositie wordt beïnvloed door de mate van succesvolle rapportage over duurzaamheidsprestaties.

Economische uitdagingen in 2024

De economie in 2024 wordt gekenmerkt door matige groei en uitdagingen in verschillende sectoren. Terwijl de detailhandel profiteert van een verwachte koopkrachtgroei van 1,8%, drukt een hogere rente op de bedrijfsactiviteit in de bouw en industrie. Arbeidstekorten blijven een algemeen probleem, vooral merkbaar in sectoren zoals horeca, zorg en schoonmaak, waar circa 40% van de ondernemers personeelstekorten als een belemmering ervaart.

De CSRD brengt dus niet alleen nieuwe rapportageverplichtingen met zich mee, maar raakt ook aan bredere economische en structurele uitdagingen. Het is van vitaal belang dat bedrijven zich bewust zijn van deze veranderingen en zich tijdig voorbereiden om hun duurzaamheidsprestaties in lijn te brengen met de aankomende richtlijn.

Abnamro.nl

Bron: ABN AMRO