Burgerraad over voeding gestart in Bundestag
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Duitsland start burgerraad voor advies over voeding

  • 24 juli 2023

Onlangs selecteerde Bundestag-president Bärbel Bas 160 burgers voor een burgerraad. Dit burgerpanel zal discussies voeren over voeding en een adviesrapport met aanbevelingen uitbrengen.

De 160 geselecteerde burgers worden geacht een dwarsdoorsnede van de samenleving te vertegenwoordigen, met inachtneming van quota voor geslacht, stedelijke en landelijke spreiding en eetgewoonten. Het panel zal zich buigen over vraagstukken rond voeding.

Voeding in transitie

De burgerraad werd in mei in het leven geroepen met het mandaat "Voeding in Transitie: Tussen Privéaangelegenheid en Staatsverantwoordelijkheid". De burgerraad is het resultaat van een engagement van de regeringscoalitie om nieuwe vormen van burgerdialoog te benutten om de vervreemding tussen burgers en politiek tegen te gaan en bij te dragen aan de objectivering van controversiële debatten.

Selectieproces

Het selectieproces, dat doet denken aan een loterijtrekking, werd voorafgegaan door een uitnodiging aan bijna 20.000 willekeurig gekozen burgers uit 82 willekeurig geselecteerde gemeenten in juni. Ongeveer 2.000 toonden interesse, en een algoritme identificeerde 1.000 mogelijke samenstellingen voor de burgerraad, op basis van de vastgestelde criteria.

De leden van de burgerraad zullen drie weekends en diverse online sessies doorbrengen om te bespreken welke aspecten van voedsel en voeding de overheid zou moeten reguleren. Hierbij worden ze begeleid door een neutrale moderator.

Aanbevelingen

In februari 2024 zal de burgerraad een rapport uitbrengen met specifieke aanbevelingen, die vervolgens in het parlement en de commissies zullen worden besproken. Het is aan de parlementsleden om te bepalen hoe zichtbaar de resultaten van de burgerraad zullen zijn en wat er met de aanbevelingen zal gebeuren.

Tagesschau.de

Bron: Tagesschau