Digitalisering brengt Van Dijk Bakery op snelheid
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Digitali­se­ring brengt Van Dijk Bakery op snelheid

  • 18 juni 2024

Van Dijk Bakery, een prominent familiebedrijf uit Zwartsluis, Overijssel, heeft sinds 1931 een sterke positie verworven in de Europese markt van private label zoetwaren. Het bedrijf, dat wordt geleid door de vierde generatie, heeft ongeveer 90 werknemers en genereert een omzet van circa 25 miljoen euro. Hun productassortiment bestaat uit luxe muffins, cakes en koeken, geproduceerd op vier productielijnen met een dagelijks productievolume van meer dan 2 miljoen items.

Sinds 2011 heeft Van Dijk een significante digitaliseringsslag gemaakt door het implementeren van CSB-System software voor hun productieplanning. Deze software is door de jaren heen uitgebreid en omvat nu alle facetten van het productieproces. Het systeem integreert niet alleen productieplanning en -controle, maar beheert ook financiële en kwaliteitscontrolesystemen, evenals alle elementen van de supply chain. CSB levert daarnaast ook deels de hardware, waaronder industriële pc's, printers, scanners en mobiele WiFi-scanners die gebruikt worden voor real-time monitoring en controle van bedrijfsprocessen.

Het bedrijf start de productontwikkeling op kleine schaal met handgemaakte prototypes. Na goedkeuring worden deze recepturen op grote schaal geproduceerd. Deze nauwgezette aanpak garandeert dat elk product de kwaliteitseisen van zowel retailers als consumenten voldoet. De competitie in de zoetwarenmarkt is hevig, en hoge kwaliteitseisen maken efficiënte productiemethoden en -systemen noodzakelijk.

Het ERP-systeem van CSB heeft zich aangepast aan de specifieke behoeften van Van Dijk en omvat functies voor inkoop, voorraadbeheer, verkoop, productieplanning, kwaliteitsmanagement, traceability en financieel beheer. Deze tools stellen Van Dijk in staat om snel te reageren op eventuele problemen of klachten, wat essentieel is voor het handhaven van de hoge kwaliteitsstandaard.

Een van de meest waardevolle aspecten van het CSB-systeem is de mogelijkheid tot traceability, waardoor het bedrijf de oorsprong van ingrediënten kan verifiëren en de kwaliteit van de eindproducten kan waarborgen. Dit systeem biedt ook geoptimaliseerde planning- en prognosetools die de productiviteit en verwerkingscapaciteit verhogen. De CFO van Van Dijk Bakery benadrukt het voordeel van een gedetailleerder beeld van de operationele processen, wat hen in staat stelt om efficiënter te werken en sneller op mogelijke problemen te reageren.

De langdurige samenwerking met CSB heeft niet alleen bijgedragen aan een hoger efficiëntieniveau, maar ook aan het vermogen van Van Dijk om langdurig aan de hoge kwaliteitseisen van hun klanten te voldoen. De diepgaande kennis van de markt door het CSB-implementatieteam heeft ervoor gezorgd dat het systeem nauwkeurig is afgestemd op de eisen van Van Dijk. Hierdoor is het bedrijf uitgegroeid tot een van de toonaangevende leveranciers binnen de private label sector in Nederland en Europa.

csb.com

Bron: CSB System