Digitale stroomversnelling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Digitale stroomver­snelling

  • 11 oktober 2016
  • Door: Judith Witte

‘Bedrijven en overheden moeten niet voor digitalisering en robotisering weglopen, maar dit juist omarmen’. Die boodschap presenteerden VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland eind
september in het rapport ‘NL Next Level - Investeren in een Digitale Kwantumsprong’. Want ‘data zijn de nieuwe grondstof van onze economie’, zo stellen ze.

Net als de brancheorganisatie FME pleit ook VNO-NCW voor een Ministerieel Topteam voor digitalisering dat wordt voorgezeten door de minister-president. Een nieuw kabinet moet flink in digitalisering en robotisering investeren, om zo de welvaart én het welzijn in Nederland te vergroten, vinden de organisaties. Maar hoe kijkt de doorsnee Nederlander, ofwel de gewone man/vrouw op de werkvloer, tegen al deze ontwikkelingen aan?

Dat onderzocht de Stichting Toekomst der Techniek (STT). De meerderheid van de Nederlanders verwacht vóór het jaar 2050 grootse technologische veranderingen en is overwegend optimistisch over de invloed die robotisering de komende 25 jaar zal hebben op onze maatschappij, blijkt uit de eerste Nationale Toekomstmonitor 2016 die half september werd gepresenteerd. Over de invloed van robotisering specifiek op de arbeidsmarkt is men minder positief. De meeste mensen zijn hier negatief over, maar dat geldt in het bijzonder voor Nederlanders van middelbare leeftijd (35-64).

Ik vind het allemaal fascinerend: zowel wat er technologisch allemaal mogelijk is, als de invloed daarvan op onze cultuur en maatschappij. Ik ben niet de enige die nieuwsgierig is: vele onderzoeksinstellingen en (branche)organisaties buigen zich over robotisering en digitalisering. Dankzij het digitale tijdperk staat al die kennis online en kon ik me eraan laven. Recent verschenen onder andere het WRR-rapport ‘De robot de baas’, de publicatie ‘Werken aan de robotsamenleving’ van het Rathenau Instituut, de FME-documenten ‘High Tech to Feed the World’ en Industrieagenda 2016-2018, de Nationale Toekomstmonitor 2016 van STT, en het rapport ‘Investeren in een digitale kwantumsprong-NL next level’ van VNO-NCW.

‘Op het gebied van productiemiddelen is de voedingsindustrie van oudsher een traditionele, misschien wat behoedzame sector’, stelt De Rabobank in de thema-update ‘Food Equipment’. Ik denk dat ze daarmee de spijker op de kop slaan. Maar dat gaat veranderen. Want voedingsproducenten, retailers en consumenten willen meer, beter en goedkoper. De ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie komen in een stroomversnelling. Oplossingen om de kostprijs te verlagen liggen in automatisering, digitalisering en robotisering. Maak je borst maar nat!

Judith Witte
 
[email protected]

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2016