Automatisering bij bolletje
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Automati­sering bij bolletje

  • 11 oktober 2016

Vasthouden aan ambachtelijke producten en toch erkend worden voor innovatie en expressiviteit – dat is wat Bolletje vorig jaar gelukt is door de titel Merk van het jaar van de federatie FNLI in de wacht te slepen. De producent van beschuit, crackers, ontbijtkoek, biscuits en een hele reeks tussendoortjes is niet alleen innovatief in haar productgamma, maar investeert ook volop in haar fabrieken om kwaliteit en competitiviteit te blijven garanderen.

De productievestiging van Bolletje in Heerde dateert al van 1920. Ze werd destijds opgericht als de Stoom Koek en Beschuitfabrieken van de familie van Ark. Het prachtige historische gebouw aan de Zwolseweg past wel bij de ambachtelijke bakkerijproducten die Bolletje vorig jaar de titel Merk van het jaar opleverden. Maar die historiek stelt het bedrijf ook voor heel wat uitdagingen. Zo is er een robot die net onder de spanten van het gebouw moet manoevreren om de rekken waarin de ontbijtkoek na het bakken gekoeld wordt, op een hoger gelegen conveyor te plaatsen. De robot heeft speciaal door Robertpack ontwikkelde grijpers die het mogelijk maken om de rekken schuin te houden en te draaien, zodat de verplaatsing nog net binnen de beschikbare ruimte uitgevoerd kan worden.

Iedere keer een ander palletpatroon

De robot die de rekken verplaatst, is een van de vier Fanuc robots die bij Bolletje in Heerde ingezet wordt. “We hadden al heel vroeg een robot voor de palletisering,” zegt Paul Borreman, hoofd van de technische dienst in de fabriek in Heerde. “Toen die aan vervanging toe was, zijn we op zoek gegaan naar een partner die voor ons een applicatie kon ontwikkelen rond de robot, zodat we eenvoudig konden omstellen naar verschillende producten. Dat werd Robertpack uit Zwolle, een bedrijf dat ondertussen al heel wat projecten samen met ons gerealiseerd heeft. Ze zitten niet ver af, wat handig is voor service. En vooral, ze denken met ons mee om telkens de meest geschikte oplossing te realiseren.” 

‘We hebben een breed productgamma en wilden daarom een flexibele robot’

De keuze voor Fanuc werd destijds door Paul Borreman zelf genomen. “Ik wilde een robot die mooi oogde. Niet zo’n palletiseringsrobot met een grote externe arm, maar een mooie, hygiënisch afgewerkte robot die geschikt is voor de voedingsindustrie. We hebben een breed productgamma en wilden daarom ook een flexibele robot die zich makkelijk laat aanpassen. De robot doet enorm veel verschillende formaten van omdozen met iedere keer een ander palletpatroon. In functie daarvan heeft Robertpack een grijper ontwikkeld die deze variatie aankan, en een sturing gebouwd met een eenvoudig menu waarin we de producten en palletpatronen kunnen selecteren.”

Duurzaam en betrouwbaarheid

Twee keer per jaar wordt de fabriek stilgelegd voor onderhoud. “Robertpack controleert alle mechaniek op functioneren en verzorgt het onderhoud voor de complete installatie. De robots installaties zijn heel duurzame machines waar we nog geen problemen mee hebben gehad,” aldus Paul Borreman. Om die reden werden de robots van Fanuc intussen ook al gekozen in andere projecten. Er is de robot die rekken verplaatst – net als de palletiseringsrobot een FANUC M-710iC/70. Het algoritme dat de robot bestuurt, zorgt ervoor dat steeds voldoende rekken in circulatie gehouden worden tussen de oven en de koeltunnel. De overige rekken worden door de robot tijdelijk van en naar een buffer verplaatst. Die handling werd vroeger manueel gedaan, wat ergonomisch geen makkelijke taak was. De intelligente sturing van de robot heeft er geen moeite mee en werkt er drie volle shiften. Als de ontbijtkoek eenmaal gesneden is, plaatst een delta robot – de M-3iA van FANUC – de koeken in een tray of blister. Ook de lijn waar Schuddebuikjes (klein speculaasstrooisel voor op brood)  in doosjes verpakt worden, werd met een robot uitgerust. Een LR Mate neemt telkens vier van die doosjes en plaatst deze scheppend in een omdoos – scheppend, omdat de doos redelijk strak zit en de robot anders op het karton zou duwen. De robot staat ook schuin opgesteld om diep in de omdozen te kunnen. 

Communicatie en samenwerking

De vele automatiseringsprojecten bij Bolletje passen in een strategie om te focussen op kwaliteit en competitiviteit. De vele productinnovaties van het bedrijf maken ook dat de productie voldoende flexibel moet zijn om zich snel te kunnen aanpassen aan de wensen van de markt. Het gebruik van robots past in dit plaatje. “De robots van Fanuc zijn duurzaam. Dat is belangrijk voor ons, maar de applicatie die eromheen gebouwd wordt, is minstens zo belangrijk”, stelt Paul Borreman. “Met Robertpack hebben we een partner die mee denkt en complete oplossingen realiseert.”

“We verdiepen ons in de processen van de klant om oplossingen op maat te kunnen maken”, zegt Klaas Zonnebeld, account manager bij Robertpack. “De grijpers die in de verschillende toepassingen gebruikt worden, zijn allemaal door ons ontworpen in functie van de specifieke taken die de robots moeten doen. Ook de sturingen boven de robots zijn op maat gemaakt, zodat de operatoren ze op een heel gebruiksvriendelijke manier kunnen bedienen, op een manier zoals zij de processen zien.” Bij de ontwikkeling van die projecten tracht Paul Borreman telkens zoveel mogelijk mensen te betrekken – ook de operatoren. “Daardoor is iedereen mede-eigenaar van de projecten en worden ze ook beter geaccepteerd. Het draait heel erg om communicatie en samenwerking – iets wat we doorheen de jaren hebben opgebouwd.”

www.robertpack.nl

Bron: © Robertpack