Digitale sector in Nederland moet duurzamer
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Digitale sector in Nederland moet duurzamer

  • 19 oktober 2022

18 oktober 2022 overhandigde de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) een manifest aan minister Adriaanse van EZK. De coalitie roept de overheid op tot een allesomvattende aanpak om data en digitale technologieën in Nederland te verduurzamen. 

Groene stroom en recycling

“Nederland is goed op weg wat betreft duurzame digitalisering", zegt Eske van Egerschot-Montoya Martinez, kwartiermaker van de NCDD. “De sector koopt nagenoeg geheel groene stroom in, er wordt gekeken naar het hergebruik van warmte en de recycling van hardware."

Sturing ontbreekt

Maar als Nederland deze positie wil behouden is een breder plan nodig. Op dit moment is er sprake van ‘incoherent en versnipperd overheidsbeleid, een gebrek aan cijfers, gebrekkige wetgeving, versnipperde kennisontwikkeling en innovatie, en ontbreekt het aan een eerlijk Europees speelveld’, ziet de NCDD. De coalitie komt met aanbevelingen om deze knelpunten op te lossen. Zo pleit de NCDD voor eigenaarschap door één ministerie en moet toegang tot kennis en innovaties laagdrempelig zijn. Ook wil de coalitie dat wet- en regelgeving wordt aangepast, zodat de duurzame keuze de vanzelfsprekende wordt.

Change.inc

De NCDD bestaat uit ruim 70 organisaties die samen met de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en inwoners uit heel Nederland pleiten voor een routekaart om duurzaamheid in de digitale sector te stimuleren.

Bron: Change