Belangrijke vegatrends voor 2024: minder vlees, meer plantaardig.
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De zeven belangrijkste vegatrends voor 2024

  • 15 februari 2024

De Vegetariërsbond voorspelt zeven belangrijke trends op het gebied van vegetarische en veganistische voeding voor 2024. Deze trends zijn gebaseerd op een grondige analyse van gegevens, waaronder de Vegamonitor van Panelwizard en de observaties van het V-Label team.

1. Daling vleesconsumptie

De vleesconsumptie blijft gestaag dalen, een trend die al enkele jaren aanhoudt. In 2022 at de gemiddelde Nederlander 75 kilo vlees, een daling ten opzichte van voorgaande jaren. Uit de Vegamonitor blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders in de afgelopen vijf jaar heeft overwogen om minder vlees te eten, waarvan het merendeel deze beslissing heeft volgehouden. Bovendien is bijna de helft van de Nederlanders van plan om hun vleesconsumptie verder te verminderen.

2. Meer plantaardig eiwit

Het aandeel plantaardige eiwitten in de voeding zal naar verwachting toenemen in 2024. Supermarkten zoals Jumbo, Lidl, en Aldi streven ernaar om het aandeel plantaardige eiwitten in hun assortiment te vergroten. Albert Heijn heeft zelfs het label ‘Terra’ geïntroduceerd voor producten op basis van plantaardige eiwitten. Het V-Label kan hierbij helpen door consumenten te informeren over de vegetarische en veganistische opties.

3. Groei visvervangers

De vraag naar plantaardige visvervangers groeit, vooral onder flexitariërs die op zoek zijn naar alternatieven voor traditionele visproducten. Wereldwijd wordt 90% van de mariene visbestanden volledig geëxploiteerd, waardoor er een groeiende behoefte is aan milieuvriendelijke alternatieven. Het V-Label heeft al enkele innovatieve visvervangers goedgekeurd, waaronder visvrije tonijn en visburgers.

4. Toename plantaardige zuivel

Het aantal merken dat plantaardige zuivel aanbiedt, is sterk toegenomen. Bedrijven zoals Boermarke hebben zelfs besloten zich volledig op plantaardige zuivel te richten. Deze verschuiving wordt ook ondersteund door het V-Label, dat consumenten helpt bij het maken van een bewuste keuze.

5. Toename vegan cosmetica

Naast voeding groeit ook de markt voor veganistische cosmetica. Consumenten hechten steeds meer waarde aan ethische en duurzame producten, wat leidt tot een groeiende vraag naar veganistische cosmetica. Het V-Label speelt ook hier een rol in het informeren van consumenten over de veganistische opties.

6. Minder vleesreclame

Gemeentes en supermarkten tonen een groeiende terughoudendheid ten aanzien van vleesreclames. Vanuit klimaatoverwegingen hebben verschillende gemeentes al besloten om geen reclames meer te plaatsen voor vlees en zuivelproducten. Supermarkten plaatsen steeds vaker vleesvervangende producten in hun reclamefolders, in lijn met hun doelstellingen voor een verminderde consumptie van dierlijke eiwitten.

7. Vegan breekt door in de horeca

Vegetarische en veganistische gerechten krijgen steeds meer aandacht in de horeca. Restaurants bieden steeds vaker vegan opties aan, waarbij het V-Label kan helpen om de keuzes voor consumenten transparanter te maken. Groothandels spelen ook in op deze trend door een ruim assortiment aan vegan producten aan te bieden.

Vegetariers.nl

Bron: De Vegetariërsbond