De zachtfruitketen vraagt steun aan voor promotiecampagne EU
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De zachtfruit­keten vraagt steun aan voor promotie­cam­pagne EU

  • 07 juni 2024

De Nederlandse zachtfruitsector heeft een belangrijke stap gezet om de consumptie van aardbeien, frambozen, bramen en bessen te bevorderen. In Brussel is een aanvraag ingediend voor een driejarige promotiecampagne. Deze campagne, met een totaalbudget van 1,2 miljoen euro, is een initiatief van ZLTO, NFO, Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Berry Promotions en Simply the Bes.

Het doel van de campagne is om de consumptie van Nederlands zachtfruit te stimuleren. De aanvraag is vorige maand ingediend, en in september of oktober wordt besloten of het budget wordt toegekend. Bij een positief besluit starten de promotieactiviteiten op 1 januari 2025. De campagne zal deel uitmaken van het Europese subsidieprogramma 'Enjoy, it's from Europe'. Dit programma promoot de kwaliteit en duurzaamheid van Europese agrarische producten.

Investering en promotiekanalen

Het jaarbudget van 400.000 euro wordt deels door de teelt en handel zelf gefinancierd. Zij dragen 120.000 euro bij via afzetorganisaties, wat neerkomt op ongeveer 1.500 euro per miljoen kilo verkocht product. De promotieactiviteiten zullen zich richten op sociale media zoals TikTok, Instagram en Facebook, maar ook op reclame-uitingen in supermarkten en educatief promotiemateriaal bij productielocaties.

Focus op jongere consumenten

Mark de Jong van ZLTO geeft aan dat de dalende consumptie van zachtfruit de directe aanleiding voor de campagne is. Met name onder consumenten tussen 18 en 35 jaar is een duidelijke daling zichtbaar sinds de coronapandemie. De campagne richt zich daarom op Nederland, België en Duitsland, met zachtfruit gepositioneerd als een gezonde en gemakkelijke snack. Er wordt ook veel aandacht besteed aan duurzame productiemethoden.

Evaluatie van de campagne

Tijdens de campagne wordt onderzoek gedaan om te beoordelen of de promotie het gewenste effect heeft. Dit onderzoek moet ook meer inzicht geven in het consumptiegedrag van zachtfruit. De Jong benadrukt dat het belangrijk is om deze trend te keren en de consumptie van zachtfruit weer te laten stijgen.

Nieuweoogst.nl

Bron: Nieuwe Oogst