De top 10 foodtrends voor 2024
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De top 10 foodtrends voor 2024

  • 20 december 2023

In een wereld waarin de echo's van stijgende voedselprijzen en economische terughoudendheid weerklinken, biedt Innova Market Insights een smakelijke vooruitblik op voedingstrends van 2024. Onderzoek onthult dat, ondanks de voortdurende wereldwijde uitdagingen, opvallende ingrediënten, milieuvriendelijke claims en gezondheidsbevorderende voordelen in 2024 op de voorgrond zullen treden.

Dit zijn de top 10 voedingstrends

1. In de schijnwerpers
Bovenaan de lijst van trends voor 2024 staat het fenomeen van bepaalde ingrediënten die 'In de schijnwerpers' staan. Volgens Lu Ann Williams, Global Insights Director bij Innova, reageert een aanzienlijk deel van de consumenten positief op benadrukte sleutelingrediënten, gedreven door factoren zoals smaak, textuur of positieve associaties. De belangrijkheid van ingrediënten zoals eiwitten en de toenemende populariteit van paddenstoelen in hoofdgerechten onderstrepen deze trend, wat wijst op een verandering in consumentenvoorkeuren.

2. Natuur koesteren
Consumenten voelen zich steeds meer aangetrokken tot producten die de nadruk leggen op een connectie met de natuur en duurzaamheid. Het rapport merkt een opmerkelijke jaarlijkse toename van 40% op in voedings- en drankenproducten die claims maken over waterverbruik in de afgelopen vier jaar, wat wijst op een groeiende vraag naar milieuvriendelijke keuzes.

3. Preventie prioriteren
Gezondheid blijft een constante overweging. De derde trend gaat over de proactieve benadering van consumenten om een goede gezondheid te behouden. Meer dan een derde geeft aan persoonlijke verantwoordelijkheid te willen nemen voor hun welzijn, met de focus op gebieden zoals botgezondheid en hart- en vaatziekten.

4. Plantaardig
De vierde trend duidt op een verschuiving in plantaardige voeding naar vertrouwde en handige recepten en formaten. Kant-en-klare maaltijden met alternatieve veganistische of vegetarische versies van populaire gerechten, zoals linzenlasagne, winnen aan populariteit. Deze trend sluit aan bij de veranderende voedingsvoorkeuren van consumenten die bereid zijn minder vlees te eten.

5. Getrouwd met gemak
Ondanks economische uitdagingen blijft het enthousiasme voor diverse wereldkeukens sterk, waarbij tweederde aangeeft open te staan voor het proberen van nieuwe internationale gerechten. Deze trend weerspiegelt de blijvende aantrekkingskracht van handige en tegelijkertijd cultureel rijke voedingskeuzes.

De overige trends voor 2024 zijn 'Thuiskeukenhelden,' 'Genieten van gezondheid,' 'Oceanen van mogelijkheden,' 'H2.O: De toekomst lessen,' en 'Het minimaliseren van het lawaai.' Elke trend weerspiegelt de veranderende consumentenvoorkeuren, die het landschap van de voedings- en drankenindustrie in het komende jaar zullen vormgeven.

Innovamarketinsights.com

Bron: Innova Market Insights