De toekomst van innovatie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De toekomst van innovatie

  • 13 oktober 2015
  • Door: Judith Witte

Mondiale en maatschappelijke vraagstukken vragen dringend om oplossingen: zorg om het milieu, het voeden van de groeiende wereldbevolking, voedselverspilling, schaarste van grondstoffen en energie… Je zou er somber van worden. Gelukkig zijn er oplossingen. Zoek ze in innovatie, in ketenintegratie, in het aangaan van samenwerkingsverbanden, in procesverbetering met ICT. Kortom, in ‘Smart Industry’.

Efficiënter, flexibeler, kwalitatief beter en tailor made produceren: dat zijn de concrete vraagstukken waar de foodsector nu voor staat. We zien slimme oplossingen in de akkerbouw, waar precisielandbouw met inzet van sensoren, drones, satellietbeelden en computers een opkomend fenomeen is. En ‘city farming’, het dichtbij de consument verbouwen van gewassen in geconditioneerde, gesloten omgevingen met hulp van slimme LED-verlichting. 3D-foodprinting timmert aan de weg, en nieuwe bereidings- en verpakkingsmethodes maken ons voedsel langer houdbaar. De innovatiekracht van Nederland is groot; we kennen allemaal de vruchtbare samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid. Maar is de rest van Europa er ook klaar voor?

Op 29 en 30 september was ik in Brussel, bij een pers-seminar van het Europees Parlement over de nieuwe wetgeving rondom Novel Foods. Novel Foods zijn al die voedingsmiddelen en ingrediënten die vóór 15 mei 1997 binnen de Europese Unie niet als voedingsmiddel werden verkocht. Denk aan producten verkregen met moderne biotechnologie of een nieuwe kweektechniek, en aan exotische producten die elders traditioneel zijn maar nog niet binnen de EU (zoals sappen of zaden van exotische planten en bepaalde insecten). Een eerdere poging om ‘Regulation (EC) No 258/97’ te vernieuwen, liep in 2008 hopeloos vast op het onderwerp klonen.

De discussies laaiden ook nu weer hoog op, vooral met betrekking tot nanotechnologie. Ik zag angst voor vernieuwing en hoorde hoe conservatisme de nekslag kan zijn voor vooruitgang en innovatie. In het volgende nummer van Voedingsindustrie staan interviews met de Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreier Pierik (EPP) en Jan Huitema (ALDE), over de achtergrond en inhoud van de nieuwe Verordening en hun visie daarop. 

“Nieuwe wetgeving is hard nodig om de wetenschappelijke ontwikkelingen in de foodsector bij te benen, en om innovatie in Europa te stimuleren in plaats van af te remmen,” betoogde rapporteur MEP James Nicholson. “Industrie, overheden en consumenten hebben behoefte aan transparantie en aan een nieuw kader.” Over de nieuwe Verordening wordt 14 oktober door het Europese Parlement gestemd. Ik ben benieuwd. Zal dit een nieuwe boost geven aan de voedingsindustrie?

Judith Witte

[email protected]

Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2015