De Gouden Noot voor Masterpack Group
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De Gouden Noot voor Masterpack Group

  • 11 oktober 2022

Masterpack Group wint de 31e editie van verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot, met een baanbrekende toepassing van Modified Atmosphere technologie in de wereld van FIBC’s. 

Deze innovatieve Modified Atmosphere technologie gaat uit van het gebruik van ICT en de juiste verpakkingsmaterialen, waardoor de voedselverspilling drastisch wordt verminderd en mogelijk ook de verantwoorde Collect-Control en Backend-verwerking in de wereldwijde toeleveringsketens wordt verbeterd. Levensmiddelen van hoge kwaliteit behouden hun kwaliteit het langst onder extreem lage zuurstofniveaus. Deze FIBC verlengt de houdbaarheid van maanden tot jaren. De innovatie bestaat uit een verbinding 'MA Valve 125' die in de luchtdichte binnenzak wordt verzegeld. Op deze aansluiting kan een draadloze sensor worden aangesloten die zuurstof, temperatuur en vochtigheid controleert. Voorheen werd het zuurstofgehalte gemeten met een naald. Dit vergde veel handwerk en bracht een hoog besmettingsrisico met zich mee omdat de nieuwe liner rechtstreeks in contact kwam met het product. Met de nieuwe aansluiting en sensor worden continu metingen verricht zonder dat de FIBC hoeft te worden aangeprikt.

Zilver voor gedurfde Capsule Dispenser 

Het Zilver ging naar de Capsule Dispenser van PACKSYS GmbH. Het elegante en doordachte ontwerp kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen in de gezondheidszorg thuis. Dankzij de hervulbare dispenser kunnen patiënten thuis op een controleerbare en eenvoudig te hanteren, maar toch veilige manier over hun benodigde medicatie beschikken. De verpakking is compatibel met bestaande vullijnen.

Ongeveer 50% van de vrouwelijke en 30% van de mannelijke bevolking in Europa boven de zestig jaar lijdt aan artrose. In veel gevallen worden alledaagse taken, zoals het openen van een potje of het nemen van een capsule uit een blisterverpakking, een pijnlijke strijd. Met de PACKSYS capsule dispenser kunnen patiënten met een beperkte motorische functie van hun handen hun medicijnen innemen zonder hulp van een zorgverlener. De dispenser zorgt voor eenvoudige en hygiënische eenmalige dosering van farmaceutische capsules. Door de dispenser in te drukken, geeft het systeem precies één capsule af in de doseerbeker - waarmee het product zonder handcontact kan worden toegediend.

Brons voor productieproces van plastic flessen met kooldioxide CO2 als grondstof 

Het Brons werd gewonnen door Mibelle Group met een verbluffende PET-fles gemaakt op basis van (onder andere) CO₂ recycling. Wat de natuur kan, kan de mens ook: ethanol maken uit CO₂ (kooldioxide). Deze PET-fles van Mibelle is gemaakt in een Frontend-proces dat precies dat doet, op weg naar biobased polymeerverpakkingsmateriaal op industriële schaal. Plot spoiler: alleen de ethanolbron voor het PET wordt op deze manier verkregen, de andere molecule die nodig is om PET te synthetiseren is nog steeds op benzine gebaseerd.

Met de CO₂ recyclingtechnologie van de start-up LanzaTech wordt CO₂ omgezet in ethanol voor de productie van MEG, dat samen met PTA wordt gebruikt voor de productie van PET. LanzaTech heeft een manier gevonden om uit deze CO₂ alcohol te produceren via een gistingsproces, dat ook wordt gebruikt voor het brouwen van bijvoorbeeld bier. Het CO₂ recyclingproces maakt gebruik van micro-organismen die de kooldioxide direct kunnen omzetten in ethanol. Het resultaat is dat ongeveer 30% van de PET-fles uit dit CO₂ "recycling"-proces wordt gemaakt.

Nvc.nl

Bron: NVC