De bizarre wereld van de mondiale voedselindustrie
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

De bizarre wereld van de mondiale voedsel­in­du­strie

  • 03 april 2024

De nieuwe serie ‘Food for Thought’, gemaakt door Kadir van Lohuizen en Doke Romeijn, werpt licht op de complexe en vaak verrassende wereld van de mondiale voedselproductie. Deze serie is een opvolger van Van Lohuizens eerdere werk ‘De Voedsel BV’ en breidt de focus uit van Nederland naar de Verenigde Staten, Kenia, China en het Midden-Oosten.

Van Lohuizen's reis begon met een simpele vraag over de geheimen achter kassen, megastallen en distributiecentra. Van verticale kassen en een koeienstal met airconditioning in de woestijn tot avocado’s die in zeecontainers ‘in slaap’ worden gebracht om de overtocht te overleven. Zijn toegang tot boerderijen en productiefaciliteiten varieerde sterk per regio. In de Verenigde Staten werd zijn Nederlandse achtergrond juist als een voordeel gezien, terwijl hij in China, na aanvankelijke hindernissen, verrassend onbegeleid fabrieken kon bezoeken.

Wereldwijde trends en contrasten

De serie laat de grote verschillen zien in voedselproductie en -consumptie wereldwijd. In Kenia zag Van Lohuizen de immense export van groenten en fruit naar Europa, waarbij de daglonen van lokale arbeiders contrasteren met de prijzen van producten in Europese winkels. De serie toont ook hoe veranderingen in consumptiepatronen, zoals de toenemende vraag naar vlees en zuivel in China, invloed hebben op de voedselproductie.

‘Food for Thought’ is binnenkort te zien op NPO 2 en NPO Start en nodigt kijkers uit tot nadenken over de wereldwijde voedselindustrie zonder een specifiek oordeel te vellen. Het is een uitnodiging om bewuster te reflecteren op ons voedsel en de systemen die het produceren.

Vprogids.nl

Bron: VPRO