Maart 2024 was een maand van dynamische verschuivingen en intrigerende trends in de voedings- en recycleerindustrie, en we hebben de tien meest gelezen artikelen weer voor je op een rijtje gezet. Deze variëren van ingrijpende veranderingen in recyclingwetgeving en hun impact op voedselverpakkingen, tot de strategische koerswijziging van Unilever. Er is aandacht voor de uitdagingen in de Belgische voedselsector, de toenemende digitalisering bij topmerken, en de evolutie in consumentenvoorkeuren en duurzaamheidsinitiatieven.
4 maart | Ontwikkelingen in de wetgeving stelt de voedingsindustrie voor enorme uitdagingen, maar bieden ook unieke kansen. Wetenschappers van Wageningen Food & Biobased Research onderzochten de complexe interactie tussen circulaire economie en voedselveiligheid en verkennen de wegen naar innovatie in voedselverpakkingen.
4 maart | Er komen steeds meer ontwikkelingen in de voedselverpakkingsindustrie op ons af. Lees hoe experts Rob Verhagen van OPACKGROUP, Jan Zwaan van Espera en Eelco van Schaik van Repak de veranderende wetgeving en uitdagingen in de branche benaderen. Ontdek de impact van recyclebaarheid, veranderende Europese normen, en de strategieën van bedrijven die zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit. Hoe wordt een verpakking toekomstbestendig?
4 maart | Maarten Schutyser van Wageningen University & Research zijn onderzoek naar efficiëntere droogprocessen belooft niet alleen aanzienlijke energiebesparing maar ook de ontwikkeling van nieuwe, duurzame technologieën. Maak kennis met zijn visie op 'ELEC-ficiency' en zijn streven naar een duurzamere voedselketen.
6 maart | Uit gegevens van Stichting Week Zonder Vlees blijkt dat 63% van de Nederlanders zich keert tegen de toenemende druk om minder vlees te consumeren. Dit illustreert een groeiende kloof in de publieke opinie over duurzame voeding. Lees hoe deze weerstand de toekomst van voedselduurzaamheid beïnvloedt.
7 maart | Onlangs bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over nieuwe regelgeving voor verpakkingsmaterialen. Deze regels zijn ontworpen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen en de recycling ervan te verhogen, terwijl ook de veiligheid wordt vergroot en de circulaire economie wordt gestimuleerd.
28 maart | De Belgische voedingssector genereert een omzet van maar liefst 81 miljard euro, maar recente cijfers onthullen een zorgwekkende trend: een voortdurende daling in verkoopvolumes. Dit roept grote vragen op over de toekomst van deze sector. Fevia deelt de ware uitdagingen: hoge kosten, een veel te dikke lasagne aan taksen en een groeiend aantal vacatures. Is dit een teken aan de wand voor de hele Europese voedingsindustrie?
4 maart | Wie altijd al eens wilde weten hoe het menu van een baviaan of een ringstaartmaki eruitziet, kan nu terecht in de nieuwe Dierkeuken van DierenPark Amersfoort. Dit unieke project biedt een bijzondere kijk in de voedselvoorziening, met een nadruk op efficiëntie, dierenwelzijn en onderwijs. D.I. Koeltechniek werd gevraagd de koel- en vriesinstallatie te plaatsen voor de nieuwe keuken.
18 maart | De plastic sorteer- en recyclingindustrie staat op scherp door een dreigende crisis die zowel onze klimaatdoelen als de productie van gerecycled plastic in gevaar brengt. Een uitdaging waarbij de lage vraag naar recyclaat en de sterke concurrentie uit Azië en Amerika een hoofdrol spelen. De Vereniging Afvalbedrijven doet een dringende oproep aan de overheid.
28 maart | Digitalisering legt de basis voor succes bij Tony's Chocolonely, FrieslandCampina en Herman Jansen Beverages. Benieuwd hoe deze voedingsgiganten innovatie en technologie gebruiken om voorop te lopen? Het ‘2024 Trendrapport voor de voedings- en drankensector’ van Aptean laat zien hoe digitalisering bedrijfsgroei stimuleert.
19 maart | Unilever kondigde in maart een ingrijpende verandering aan in haar bedrijfsstructuur. Deze wijziging omvat het afsplitsen van de ijsdivisie (waaronder topmerken als Wall's, Magnum en Ben & Jerry's) en het introduceren van een omvangrijk productiviteitsprogramma. Deze stappen zijn onderdeel van het 'Growth Action Plan' (GAP), gericht op het verscherpen van de bedrijfsfocus en het stimuleren van duurzame groei.
Bron: Vakblad Voedingsindustrie 2024