De Duitse vleesproductie heeft in 2023 een aanzienlijke daling ervaren. Volgens voorlopige gegevens van het Statistische Bundesamt (Destatis) produceerden de commerciële slachthuizen in het afgelopen jaar 6,8 miljoen ton vlees. Dit betekent een afname van 4,0%, ofwel 280.200 ton minder dan in het voorgaande jaar.
Sinds het piekjaar 2016, met een productie van 8,25 miljoen ton, is dit het zevende opeenvolgende jaar van daling. Na relatief kleine afnames sinds 2017, daalde de productie in 2022 al met 8,1% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2023 zette deze trend zich sterk voort. De slachthuizen verwerkten in totaal 47,9 miljoen varkens, runderen, schapen, geiten, paarden en 702,2 miljoen kippen, kalkoenen en eenden.
De slacht van varkens daalde in 2023 naar 43,8 miljoen dieren, een daling van 7,0% of 3,3 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral het aantal geslachte varkens van binnenlandse herkomst nam af met 7,7% naar ongeveer 42,3 miljoen dieren. Echter, het aantal geïmporteerde varkens die in Duitse bedrijven werden geslacht, steeg met 19,5% naar 1,5 miljoen dieren. Dit resulteerde in een totale productie van ongeveer 4,2 miljoen ton varkensvlees in 2023, een afname van 6,8% of 306.500 ton vergeleken met 2022. Ten opzichte van het recordjaar 2016 is dit een daling van ongeveer 1,4 miljoen ton, wat neerkomt op een reductie van ruim een kwart (-25,1%).
De commerciële slacht van runderen nam in 2023 licht af met 0,3% tot 3,0 miljoen dieren. Door toename van de gemiddelde slachtgewichten in alle rundveecategorieën, steeg de rundvleesproductie echter met 0,6% naar 992.900 ton.
Er was een toename van 1,4% in de productie van gevogeltevlees in 2023, resulterend in 1,6 miljoen ton. Deze stijging is hoofdzakelijk te danken aan een toename van 1,1% in de productie van vlees van jonge vleeskuikens, die uitkwam op 1,1 miljoen ton. De productie van kalkoenvlees steeg met 2,7% naar 417.000 ton.
Bron: Destatis