Dalende zuivelprijzen en de impact op de Europese markt
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Dalende zuivelprijzen en de impact op de Europese markt

  • 12 september 2023

Terwijl de wereldwijde zuivelindustrie fluctueert, staat de Europese zuivelmarkt voor bijzondere uitdagingen. Dalende prijzen, inconsistenties in melkproductie door wisselende weersomstandigheden, en de schaduw van wereldwijde marktverschuivingen brengen onzekerheid. Deze dynamische tijden vragen niet alleen om bewustzijn, maar ook om proactieve stappen en duurzame oplossingen om de stabiliteit van de sector te waarborgen, dat zegt Rabobank in een nieuwe prognose.

Europese zuivelprijzen dalen 

Sinds juni zijn de Europese zuivelprijzen gedaald. Hoewel de prijzen nog steeds hoger liggen dan in 2021, is er een zorgwekkende trend waar te nemen.

Lichte groei in melkproductie 

De melkproductie in de EU-landen en het VK groeide met 0,5% jaar-op-jaar in het tweede kwartaal van 2023. Echter, extremen in weersomstandigheden hebben de productie in verschillende EU-landen beïnvloed.

Druk op melkpoederprijzen 

De prijzen voor melkpoeders in Europa, met name magere melkpoeder, ervaren een significante daling. Dit wordt mede veroorzaakt door ontwikkelingen in de Nieuw-Zeelandse zuivelveiling en de concurrentie op de exportmarkt.

Zuivelinflatie boven 2021 

De prijsinflatie voor zuivelproducten in de EU vlakt af, maar blijft boven het niveau van 2021. Met veranderende consumenten- en zakelijke uitgavenpatronen wordt dit nauwlettend gevolgd.

Toekomstige uitdagingen 

Dalende melkprijzen en de geringe daling van kosten zetten de melkveehouders in de EU onder druk. Belangrijke aandachtspunten zijn onder meer belastingaangiften, oogstkosten en de oplopende mestafzetkosten.

Rabobank onderstreept de noodzaak voor duurzame oplossingen en een proactieve aanpak binnen de Europese zuivelmarkt. Het monitoren van de huidige trends en het anticiperen op toekomstige ontwikkelingen zal essentieel zijn voor het welzijn en de stabiliteit van de sector.

Rabobank.nl

Bron: Rabobank