Cybersecurity
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Cybersecurity

  • 07 oktober 2019
  • Door: Judith Witte

Mijn zoon is aan het gamen. De deur van zijn kamer staat open en ik hoor hem lachen en overleggen met een vriendje. Ze bespreken via Discord speltactieken en af toe wat persoonlijks. Dat vriendje zit kilometers verderop, op zijn eigen kamer. Voor deze jonge pubers is dit de normaalste zaak van de wereld. Bij informatica leert hijzelf spelletjes te programmeren: dát gaat erin als zoete koek. Maar er is méér huiswerk. 

Het meeste staat online, deels in spelvorm, en moet via de cloud worden ingeleverd. Maar het is een ongelijke wedstrijd: de games die hij speelt zijn zoveel beter in het vasthouden van de aandacht, het motiveren om verder te gaan, in het verleiden en belonen van het (puber)brein. Ga er maar aanstaan als ‘Quizlet’, dat hem moet helpen woordjes te automatiseren. Er valt nog een hoop te leren over gamification. 

In fabrieken worden productieprocessen steeds verder geautomatiseerd en op elkaar afgestemd. De robots worden geavanceerder, dankzij technologieën als kunstmatige intelligentie en vision techniek. De industrie omarmt deze vooruitgang, die faalkosten reduceert en efficiëntere productie mogelijk maakt. Robotisering en verregaande automatisering maakt ‘reshoring’ mogelijk: het terughalen naar Nederland van activiteiten uit het buitenland. En het past in de trend van ‘slowbalisation’, waarin multinationals hun  productie niet meer op één plaats in de wereld concentreren (vaak China), maar per continent: zodat producenten lagere transportkosten hebben, en minder last van handelsbarrières.

Barrières zijn er inderdaad steeds minder,… ook voor criminelen die een kijkje willen nemen in uw fabriek. De ontwerpen houden steeds meer rekening met de voedselveiligheid en of de apparatuur en cobots veilig zijn voor het personeel. Maar met de cyberveiligheid van de meeste robots, apparaten en digitale systemen is het slecht gesteld. Te veel apparatuur blijkt vrij eenvoudig te hacken. Dat maakt onze samenleving en bedrijven kwetsbaar. Uw geheimen kunnen zomaar morgen op straat (of in de cloud) liggen. U denkt dat u geen gevaar loopt? Dat het niet zo’n vaart zal lopen?

Op de school van mijn zoon heeft een derdeklasser het voor elkaar gekregen het digitale lockersysteem te hacken. Bam! Vlak voor de pauze liet hij alle deurtjes in één keer openklappen. Een kwajongensstreek, kattenkwaad. Kinderspel.  

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019