Hoe voorkom je Listeria?
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hoe voorkom je Listeria?

  • 08 oktober 2019

Listeriabesmetting staat bovenaan de lijst van ernstige besmettingen. Als je bedrijf wordt getroffen, zijn de gevolgen haast niet te overzien. Op zo’n moment zoek je naarstig naar oplossingen om de Listeria zo snel mogelijk uit je bedrijf te krijgen. Beter zorg je ervoor dat de Listeria geen kans krijgt! Er bestaat een methode die zeer effectief is tegen micro-organismen en dus nare besmettingen kan voorkomen, waardoor het bedrijfszekerheid en veiligheid biedt.

Om de effectiviteit van de desinfectiemethode te onderzoeken heeft Nutrilab enkele testen uitgevoerd. De methode, waarbij een droge damp bestaande uit OH¯ ionen een oxidatie aangaan met de micro-organismen, heeft een toelating van het CTGB en is toegestaan in de voedingsindustrie.

T0 = startsituatie
T1 = na 1e behandeling met Nocotech met 1 ml/m³ (minimale dosering)
T2 = na 2e behandeling met Nocotech met 1 ml/m³ (minimale dosering)
T3 = na 3e behandeling met Nocotech met 1 ml/m³ (minimale dosering)

Effectiviteit 

Het is met deze methode mogelijk om verschillende doseringen te hanteren. Maar hoe effectief is deze methode met de laagste dosering? Nutrilab heeft het onderzocht. Zij hebben 7 verschillende micro-organismen gekozen die het meest voorkomen in de voedingsindustrie; Listeria, E-Coli, Yarrowia Gist, Staphylococcus, Salmonella, Pseudomonas en Penicillium Schimmel.

Men heeft enkele platen hiermee besmet en vervolgens de desinfectie op de minimale dosering toegepast.

Resultaat

Na 1 behandeling, waarbij slechts 1 ml vloeistof per m³ werd gebruikt, werd al een grote (log)reductie behaald. Na de 2e behandeling waren van de meeste micro-organismen geen meer over. Alleen Salmonella en Penicillium hadden een 3e behandeling nodig. Dit komt omdat dit snelgroeiende micro-organismen zijn en dus in 24 uur weer uitgegroeid waren.

In deze laboratoriumopstelling konden de OH¯ ionen optimaal met de micro-organismen oxideren. Ze waren immers vrij toegankelijk op de petrischalen. Het geeft echter wel aan dat deze methode uiterst effectief is tegen elk micro-organisme, ook in een praktijksituatie. Daar zijn de micro-organismen vaak op moeilijk te bereiken plaatsen te vinden. Door de droge damp die overal komt en de zich verplaatsende OH¯ ionen worden ook de moeilijk bereikbare plaatsen bereikt. Echter: een goede reiniging is en blijft belangrijk voor de goede werking van deze methode.

Verder geeft deze desinfectiemethode geen residu zodat naspoelen niet nodig is, het geeft geen resistentie vanwege het oxidatieproces en het is milieuvriendelijk. Ruim 80 bedrijven maken al gebruik van ons proces.

Meer weten? Bel met Hugo ter Hoeve 06 54 262 195 of Robert Kostrubiec 06 25 084 668 of neem een kijkje op onze website.

www.simpeldesinfecteren.nl 

Bron: ©ggw1962/Shutterstock.com;