COV: Vleesbelasting werkt contraproductief
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

COV: Vleesbelasting werkt contrapro­ductief

  • 01 april 2022

Het idee van een vleesbelasting werkt contraproductief op zowel de volksgezondheid als de verduurzamingsagenda van de sectoren. Dat stellen de organisaties in de vleessector, verenigd in de Vleescoalitie, naar aanleiding van een brief van minister Staghouwer aan de Tweede Kamer, waarin de minister melding maakt het fiscale instrument te willen onderzoeken.

Vleesbelasting draagt niet bij aan de volksgezondheid

COV: “Vlees is niet schadelijk, maar bevat juist voor de mens essentiële vitaminen en aminozuren die niet in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Alleen al daarom zou de overheid vleesconsumptie niet moeten ontmoedigen. Zo wordt ten onrechte gesteld dat vlees schadelijk zou zijn voor de gezondheid, terwijl het juist een unieke en bijzonder hoge voedingswaarde heeft.”

Vleesbelasting is nauwelijks uitvoerbaar

In februari 2021 publiceerde adviesbureau EY in opdracht van minister Schouten van LNV een rapport over de (on)mogelijkheden van een verbruiksbelasting op vlees. EY concludeerde dat zo’n belasting amper uitvoerbaar is en niet bijdraagt aan het verder verbeteren van het milieu en/of de volksgezondheid.

Vleesbelasting treft vooral lagere inkomensgroepen

Een vleesbelasting raakt vooral de lagere inkomensgroepen. Het is zeer twijfelachtig of de fiscale oplossingsrichting, zoals een compensatie via het Toeslagenstelsel van de Belastingdienst, een haalbare, uitvoerbare en maatschappelijk aanvaardbare oplossing is.

Vleesbelasting maakt de vleesproductie juist minder duurzaam

De Nederlandse vleesproductie behoort wereldwijd tot de koplopers op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en dierenwelzijn. Extra heffingen in de keten maken de productie per saldo minder duurzaam. Dan zal Nederlands vlees, met alle waarborgen van dien, minder goed in het buitenland verkocht kunnen worden.

De Vleescoalitie is een samenwerking tussen COV/VNV, POV, SBK, SVV, KNS en Vee & Logistiek Nederland.

Cov.nl

Bron: COV