Concurrentiedruk belemmert doorberekening kosten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Concurren­tiedruk belemmert doorbere­kening kosten

  • 05 juni 2023

Drie kwart van de bedrijven kan kostenstijgingen niet (volledig) doorberekenen aan klanten, blijkt uit een recent onderzoek. De verwachte verslechtering van de concurrentiepositie is de belangrijkste reden hiervoor. 

Het onderzoek, uitgevoerd door het CBS in samenwerking met KVK, wijst uit dat bijna 28 procent van de bedrijven vreest voor een verslechtering van hun concurrentiepositie en 20 procent verwacht minder te verkopen bij volledige doorberekening van kostenstijgingen. Bovendien beperken prijsafspraken in contracten de mogelijkheid om kostenstijgingen door te berekenen. Slechts ongeveer een kwart van de bedrijven geeft aan geen kostenstijgingen te ervaren of deze volledig te kunnen doorberekenen.

Het onderzoek toonde ook aan dat ruim 5 procent van de ondernemers hun schuldenlast als problematisch ervaart. Bijna 95 procent vindt hun schuldenlast echter dragelijk. Ongeveer 11 procent van de bedrijven meldt een hogere schuldenlast dan vorig jaar, zonder dat dit problematisch is. Ruim 2 procent van de bedrijven ervaart zowel een hogere schuldenlast als problemen hiermee.

Cbs.nl

Bron: CBS