Compaxo mag aantal slachtingen per uur niet verhogen
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Compaxo mag aantal slachtingen per uur niet verhogen

  • 03 januari 2022

Compaxo mag het aantal slachtingen in de varkensslachterij van het bedrijf Zevenaar niet verhogen van 650 naar 675 per uur. Dat heeft rechtbank in Den Haag bepaald op woensdag 22 december in een kort geding dat het bedrijf had aangespannen. De rechter oordeelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goede gronden had om niet in te stemmen met het verzoek van het bedrijf. 

In december 2020 vroeg Compaxo aan de NVWA toestemming om de bandsnelheid in de slachterij in Zevenaar te mogen verhogen naar 675 varkens per uur. De NVWA wilde daarvoor een audit uit laten voeren bij het bedrijf. In februari 2021 meldde de NVWA echter dat de aanvraag niet verder in behandeling werd genomen omdat er in de Tweede Kamer vragen waren gesteld over de bandsnelheid bij slachterijen.

Op 21 juli maakte minister Schouten van LNV een besluit bekend die het de NVWA niet langer toestond om verhogingen van de slachtsnelheid in slachthuizen toe te staan. Compaxo wilde via de rechter bewerkstelligen dat de toepassing van het besluit van de minister voor het bedrijf zou worden geschorst en dat de NVWA alsnog de audit op de slachterij zou laten uitvoeren.

Compaxo meent dat het besluit van de minister onverenigbaar is met het Europese recht en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De rechter stelt echter dat Compaxo de mogelijkheid heeft om in beroep te gaan tegen het laatste besluit dat de NVWA in oktober van 2021 ten aanzien van het bedrijf nam. Het bedrijf kan ook een bezwaar- en beroepsprocedure bij de bestuursrechter starten voor de maatregelen die in het kort geding worden gevraagd. 

Wel wordt opgemerkt of Compaxo er verstandig aan doet op dit moment niet in beroep te gaan. Nadat vorig jaar verschillende incidenten bekend werden in de slachterijsector, is er veel maatschappelijke onrust en zorg ontstaan over het dierenwelzijn bij slachterijen. De Staat laat daarom de precieze effecten van de bandsnelheid op het dierenwelzijn en de volksgezondheid op dit moment door deskundigen onderzoeken. Het zou volgens de rechter van een gebrek aan sensitiviteit kunnen getuigen als Compaxo de uitkomsten van het lopende onderzoek niet af zou wachten.

Uitspraken.rechtspraak.nl

Bron: Uitspraken Rechtspraak