CityLoops: Apeldoorn gaat afvalkringloop sluiten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CityLoops: Apeldoorn gaat afvalkringloop sluiten

  • 17 december 2019

Wageningen Food & Biobased Research gaat de gemeente Apeldoorn helpen om de lokale kringloop van organisch afval te sluiten. Dit gebeurd in CityLoops het Europese project dat als doel heeft om circulariteit in te bedden in stedelijk afvalbeleid. Het pilotproject wordt gehouden onder 7 Europese steden, Apeldoorn is er hier één van. De focus ligt op organisch afval en hergebruik van bouw- en sloopafval. Beide afvalstromen hebben een significante ecologische voetafdruk.

Het project wordt aangepakt in drie fasen: de voorbereidingsfase (verzamelen en voorbehandelen van afval), de demonstratiefase (implementeren en testen van oplossingen) en de replicatiefase (opschaling naar regionaal en Europees niveau). Tegelijkertijd wordt verkend hoe de publieke sector met zijn inkoopkracht een markt kan creëren voor eindproducten die zijn gemaakt uit lokaal ingezameld organisch afval.

Nieuwe producten en materialen uit afval

Volgens Edwin Keijsers, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research, biedt organisch afval een schat aan waardevolle componenten voor nieuwe materialen en producten: “Elk jaar produceren we in de EU ongeveer 130 duizend ton organisch afval, wat nu voor het grootste deel laagwaardig wordt verwerkt of verbrand. 68 procent daarvan is het resultaat van voedselverspilling. In Wageningen ontwikkelen we technologische routes om waardevolle componenten uit diverse soorten afval in de kringloop te houden. Dat doen we door deze componenten te isoleren en aan te passen voor specifieke toepassingen, zoals papier en karton, bioplastics en textiel.”

Breed Europees netwerk van circulaire steden

Behalve Apeldoorn doen nog zes andere Europese steden mee aan het Europese Horizon 2020-project: Høje-Taastrup en Roskilde (Denemarken), Mikkeli (Finland), Bodø (Noorwegen), Porto (Portugal) en Sevilla (Spanje). Met hun handtekening onder de Circulair Cities Declaration hebben de steden zich verplicht om de circulaire economie via beleid en regelgeving naar the next level te brengen en samen aan een breed Europees netwerk van circulaire steden te bouwen. Het project in gestart in oktober 2019 en loopt door tot en met september 2023.

Beeld: ©weedezign/Shutterstock.com

Bron: © Wageningen Food & Biobased Research