CBL wil met boeren een Voedselcollectief oprichten
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

CBL wil met boeren een Voedselcol­lectief oprichten

  • 13 juli 2020

Sinds het kabinet de veevoermaatregel afkondigde, voeren verschillende groepen boeren acties bij distributiecentra van supermarkten. Uit verschillende gesprekken met actievoerders blijkt dat zij zich grote zorgen maken over de consequenties van overheidsmaatregelen voor hun bedrijfsvoering. Supermarkten begrijpen de zorgen van de boeren, maar spelen geen rol in de stikstofdiscussie. Boeren zijn bij distributiecentra dan ook aan het verkeerde adres. Wel is het CBL in gesprek gegaan met de boeren en heeft het CBL met de boeren afgesproken gezamenlijk een nieuw Voedselcollectief op te richten.

Voedselcollectief over toekomst voedselketen

Vrijdag 10 juli 2020 heeft het CBL in goede sfeer met diverse actievoerders gesproken en hun zorgen aangehoord, zowel telefonisch met actievoerders in Zwolle, als met Agractie op een boerderij in Noord-Holland en met andere demonstrerende boeren in het CBL-kantoor. Het CBL vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden.

Het CBL heeft daarom voorgesteld met alle ketenpartners in gesprek te gaan in een Voedselcollectief. In dit Voedselcollectief moeten alle ketenpartners samen kijken naar hoe Nederland in de toekomst een sterke en duurzame voedselsector kan behouden, zowel voor Nederlandse afnemers als voor de exportmarkt die 80% van de agrarische productie afnemen. Nederland heeft belang bij een gezonde boerenstand.

cbl.nl

Bron: © CBL