Brusselse Supermarkten Verplicht tot Voedseldonatie - Nieuwe Verordening
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Brussel verplicht supermarkten tot voedseldonatie

  • 19 juli 2023

De Brusselse regering heeft op donderdag 13 juli een ontwerpverordening goedgekeurd, op initiatief van minister van Welzijn Alain Maron (Ecolo), die Brusselse supermarkten verplicht om hun onverkochte voedingsproducten te doneren. Hiermee wil men voedselverspilling tegengaan en voorzien in de behoeften van 70.000 mensen die afhankelijk zijn van voedselhulp in de hoofdstad.

Vanaf 2024 wordt het voor alle supermarkten met een oppervlakte van meer dan 1.000 m² verplicht om onverkochte voedingsmiddelen te doneren aan organisaties actief in de voedselhulp. Deze stap komt nadat veel supermarkten al vrijwillig voedsel doneren, maar minister Maron benadrukt dat het onaanvaardbaar is om nog altijd eetbaar voedsel weg te gooien terwijl zoveel mensen hulp nodig hebben.

De verordening richt zich op voedingsmiddelen die op één dag voor de houdbaarheidsdatum niet zijn verkocht. De supermarkten zullen verplicht worden om overeenkomsten te sluiten met voedselhulporganisaties, wat voorheen tot spanningen tussen partijen kon leiden. Het nieuwe kader beoogt een soepelere samenwerking tussen supermarkten en verenigingen.

Naast het tegengaan van verspilling, vergemakkelijkt de verordening ook het werk van logistieke platformen zoals Dream en Loco, die verantwoordelijk zijn voor het inzamelen van onverkochte goederen in het Gewest. Bedrijven die onverkocht voedsel hergebruiken of doorverkopen aan particulieren krijgen ook toegang tot de onverkochte voedingsmiddelen om verspilling maximaal tegen te gaan.

Het voorontwerp van de verordening wordt voorgelegd aan de adviesraden en de Raad van State, alvorens het opnieuw wordt behandeld door de regering en ter stemming wordt voorgelegd aan het Brussels Parlement. Deze maatregel is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen voedselverspilling en om een positieve impact te hebben op degenen die afhankelijk zijn van voedselhulp in de Brusselse regio.

Bruzz.be

Bron: Bruzz